ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Romklubben efterlyser nya ekonomiska modeller

  • Johan Rockström är medförfattare till den nya studien. Foto: Maja Suslin/TT

En ny studie från Romklubben visar att det krävs reducerade ojämlikheter och nya ekonomiska modeller för en långsiktig ekonomi och planetär stabilitet.

Romklubbens firar 50 år och i samband med det släpper Stockholm Resilience Centre och Norwegian Business School en uppdatering av studien Limits to Growth från 1972. 

Flera av de ursprungliga slutsatserna i Romklubbens legendariska studie från 1972 håller än i dag konstaterar Johan Rockström, medförfattare till den nya studien, i en kommentar. I den nya studien visar forskarna att det krävs reducerade ojämlikheter och nya ekonomiska modeller för en långsiktig ekonomi och planetär stabilitet.

I den uppdaterade studien har forskarna modellerat fyra framtidsscenarier för hur världen kan möta FN:s 17 globala utvecklingsmål inom planetens gränser. 

Forskarna konstaterar att det bara är ett av scenarierna som leder till långsiktig framgång. Detta scenario kräver fem åtgärder: exponentiell tillväxt av förnybar energi, accelererad hållbar livsmedelsproduktion, nya utvecklingsmodeller för fattigare länder, aktiv bekämpning av inkomstskillnader med jämna skattesystem mellan länder samt stora investeringar i utbildning för alla.

Romklubben firar sitt 50-årsjubileum med en konferens i Rom som pågår fram till i dag. Under gårdagens konferensdag efterfrågade italienska ministrar nya ekonomiska modeller som inte fokuserar på vinstmaximering. Italiens vice utbildningsminister konstaterade bland annat att dagens ekonomiska modell varken är kompatibel med skydd för miljön eller lycka och välmående, rapporterar nyhetstjänsten Ends.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer