1515
Annons

Rolls-Royce vill att regioner tävlar om litet kärnkraftverk

Ett stycke mark i utbyte mot 2,5 miljarder i investeringar och hundratals jobb. Det är vad Rolls-Royce erbjuder när regioner ska tävla om att få till sig Storbritanniens första modulära kärnkraftverk. Det rapporterar Financial Times.  

Till höger: Turbin- och flygmotortillverkarens skiss på en modulär reaktor.
Till höger: Turbin- och flygmotortillverkarens skiss på en modulär reaktor.Foto:Hampus Andersson, press

Motortillverkaren Rolls-Royce vill bygga 16 mindre reaktorer baserat på SMR-teknologi (Small modular reactors) fram till och med 2050. För de projekten säkrades finansiering på 617 miljoner dollar, motsvarande 5,7 miljarder kronor, i höstas, varav häften av pengarna kom från den brittiska regeringen.

För att avgöra var den första av de modulära reaktorerna ska byggas har bolaget meddelat flera engelska och walesiska regioner att de kan ansöka om att få projektet till sig. Något som skulle innebära investeringar på 2,5 miljarder kronor och upp till 200 jobb. 

Rolls-Royce skriver till regionerna att det som eftersöks är ”platser baserat på våra urvalskriterier” men bolaget efterfrågar också information om ”finansiellt och icke-finansiellt stöd som anses lämpligt”.  

Vad bolaget uppges vara ute efter är inte nödvändigtvis pengar, utan information om bland annat hur mycket mark som är tillgängligt och vad för typ av anläggningar som redan finns för att exempelvis träna upp personal.

Beslutet om vem som kammar hem etableringen väntas redan i år. Det första kraftverket är planerat att stå klart tidigt nästa decennium. 

De modulära kärnkraftverken ingår i Boris Johnsons tiopunktsplan för en ”grön industriell revolution” som är tänkt att bidra till att uppfylla den brittiska regeringens mål på nollutsläpp till 2050. 


Göteborg lanserar system för cirkulär take away

Göteborg lanserar take away utan klimatnej. Det cirkulära systemet Panter ska underlätta för caféer och restauranger, samt deras besökare, att skräpa ned mindre. Mat och dryck delas ut i flergångsartiklar som ska lämnas tillbaka efter förtäring.

Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.
Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.Foto:Peter Kvarnström / Göteborg & Co AB

Från och med 2024 kommer restauranger och caféer ha lagkrav på sig att erbjuda alternativ till engångsartiklar. För att stötta verksamheterna att hantera omställningen går Göteborgs stad nu ut med lösningen Panter. 

Det är ett system där kunder får sin mat eller dryck i behållare uppmärkta med en QR-kod. Efter förtäring kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet. Systemet är framtaget av företaget TINT.

”Panters unika system är helt i linje med vad vi vill uppnå med vårt hållbarhetsarbete i staden, då de återanvändningsbara lådorna och muggarna bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Förpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet tas de tillbaka till fabriken där de återvinns och blir nya behållare”, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på kommunala Göteborg & Co, i ett pressmeddelande.

Staden kallar det för ett cirkulärt flergångssystem. Det testades nyligen på Scandinavium under en Miriam Bryant-konsert och tanken är att Panter ska provas vidare på fler evenemang framöver. Systemet uppges vara en viktig pusselbit i stadens strävan att skapa engångsfria evenemang i Göteborg.

”Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar. Med mindre nedskräpning får vi en fin stad och en smartare resursanvändning”, säger Filip Eklund.

Panter kan användas på ett antal restauranger och caféer för närvarande. Men ambitionen är att fler ska ansluta sig. Panter är ett samarbete med Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Got Event, Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Göteborg samt med stöd från Naturvårdsverket.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?