1515

Riskkapitaluppstickare slukar ”norskt Matsmart”

Riskkapitalbolaget Summa Equity ger sig in i branschen för överskottsmat genom att förvärva det norska bolaget Holdbart.

”Det känns jättebra, såklart”, säger Holdbarts grundare till Di.

Norska Holdbart säljer produkter som egentligen ska slängas direkt till konsumenter.
Norska Holdbart säljer produkter som egentligen ska slängas direkt till konsumenter.Foto:FREDRIK SANDBERG / TT

Holdbart, som grundades 2015, jobbar med att sälja bortsorterade varor till konsumenter, för att på så vis minska matsvinnet. Varorna säljs dessutom för lägre pris, vilket gör att kunder kan göra ett miljösmart val samtidigt som man sparar pengar. 

I Sverige finns motsvarigheten Matsmart, som år 2019 omsatte över 350 miljoner kronor.

Martin Gjølme, partner på Summa Equity, säger i pressmeddelandet att deras fokus ligger på att lösa globala utmaningar, och att Holdbart därför är en bra investering. 

”Genom att tackla problemet med matsvinn är Holdbart en perfekt matchning för Summa Equity, och vi är hedrade att ha blivit utvalda av Holdbarts grundare som partners för framtiden”, säger han i pressmeddelandet.

Läs mer: Ikea-backade Matsmart minska det globala matsvinnet 

Förutom e-handel har bolaget även fysiska butiker, och öppnade i oktober en butik i Oslo. Målet är att fortsätta växa, något man nu kan göra med partnern Summa Equity.

”Nästa steg är att fortsätta växa, i ganska rask takt. Det känns jättebra, såklart” säger Thor Johansen, en av Holdbarts grundare, till Di.

Under 2019 omsatte Holdbart 189 miljoner norska kronor, och under 2020 förväntade bolaget en omsättning på 300 miljoner norska kronor, enligt Finansavisen

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?