1515

Riskkapitalisten vill omfördela miljarderna: ”Vi är inte tålmodiga”

Allt mer riskkapital går till svenska startupbolag, men bara en försumbar del når kvinnors bolag. Indra Sharma, investerare på Novax, är otålig. ”Vi kan bygga mångmiljardbolag på mindre än tio år”, säger hon.

Indra Sharma, investerare på Axel Johnssons investeringsbolag Novax.
Indra Sharma, investerare på Axel Johnssons investeringsbolag Novax.Foto:Amanda Lindgren

Mer kapital än någonsin når svenska tillväxtbolag. Bara i mars månad uppgick investeringarna till drygt 14 miljarder kronor, vilket är mer än hälften av summan för hela 2020.

Men endast omkring 1 procent av riskkapitalet går till bolag grundande av kvinnor, visar Di Digitals återkommande granskningar. 6 procent går till bolag med mixade grundarteam medan resterande 93 går till helmanliga team.

Vikten av att riskkapitalet fördelas mer jämlikt var under torsdagen ämnet för ett panelsamtal anordnat av SSE Business Lab, Handelshögskolans i Stockholms inkubator, och startupfabriken Antler.

Panelen var enig om att investeringar i mångfald inte bara är en viktig social fråga, utan också handlar om att få högre avkastning. 

En av deltagarna var Indra Sharma, investerare på Axel Johnsons investeringsbolag Novax och utsedd till en av  näringslivets mäktigaste kvinnor 2021

Hon poängterar att det inte bara är kön som är en viktig fråga, utan att även människor med olika ursprung och etniciteter måste inkluderas.

”Rasism och diskriminering har varit en del av mitt liv sedan barnsben. Mångfaldsfrågan handlar om överlevnad och att skapa rättvisa förutsättningar, inte passion, för mig”, säger Indra Sharma till Di.

Hon menar att just techbranschen och riskkapitalister måste arbeta aktivt med sina investeringar, och inte bara investera i entreprenörer som passar in i normen eller liknar en själv. Och Indra Sharma tycker att det går för långsamt.

”Vi riskkapitalister är inte tålmodiga. Varför ska jag ha stort tålamod till just den här frågan? Det tar tid att driva förändring inom mångfald, men vi kan bygga mångmiljardbolag på mindre än tio år.”

Den senaste Allbrightrapporten kunde konstatera att under 2019-2020 så har andelen jämställda bolag på börsen stått stilla. Det är statistik som Indra Sharma lyfter fram som argument. 

”Det går för långsamt. Beslutsfattare, de som är på toppen inom näringslivet och riskkapital måste driva frågan”, säger hon. 

En annan panelist var Pär-Jörgen Pärson, som är partner på riskkapitalbolaget Northzone som har gjort sig kända genom tidiga investeringar i bland annat Spotify och Klarna.

Bland portföljbolagen i den senaste fonden, som restes för två år sedan och omfattar närmare 5 miljarder kronor, har 25 procent av bolagen en kvinnlig grundare eller medgrundare. Det är en siffra han är stolt över.

”Under våra första 15 år investerade vi i tre bolag med kvinnliga grundare – av totalt 100. De senaste åren är vi uppe på 25 procent. Det är fortfarande ganska lite, men det är en förändring”, säger han till Di.

Men till skillnad från Indra Sharma menar Pär-Jörgen Pärson att tålamod är en viktig egenskap hos en investerare. 

”Upp till 40 procent av bolagen vi investerar i kommer att misslyckas. Det är vi beredda på. I det avseendet har vi inte så mycket tålamod, men samtidigt tar det lång tid innan man vet om ett bolag lyckas eller inte. Det tar tre-fyra år innan man fattar om man har gjort rätt investeringar över huvud taget”, säger han. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?