1515

Riskkapitalbolagen hoppar av investeringar med ESG-brister

Mer än vartannat riskkapitalbolag har tackat nej till eller backat ur en investering i företag som de upplever brister i sitt hållbarhetsarbete, enligt revisionsjätten PWC:s studie. 

”Ett PE-bolag som köper ett företag vill veta att det går att sälja om fem-tio år”, säger Viktor Lindroth på PWC Sverige.

Viktor Lindroth, ansvarig för hållbara finanser på PWC Sverige.
Viktor Lindroth, ansvarig för hållbara finanser på PWC Sverige.Bild:TT/Knut Koivisto

På börsen är investeringar med olika gröna nyanser en av de senaste årens starkaste trender. Även på den onoterade marknaden blåser vindarna i samma riktning.

Ett antal riskkapitalbolag eller fonder med hållbarhetsprofil har lanserats i Sverige de senaste åren, däribland Summa Equity. Jättarna EQT EQT -2,56% Dagens utveckling och Nordic Capital har också doppat tårna. Båda har lanserat hållbarhetslänkande kreditfaciliteter för sina portföljbolag: EQT i fjol och Nordic Capital den 25 maj i år. Det senare bolagets verktyg fungerar som en morot och piska som ska ge portföljbolagen sämre eller bättre lånevillkor baserat på hur de presterar på vissa nyckeltal.

Även på global basis fäster nu private equity- och riskkapitalbolag allt större affärsvikt vid hållbarhetsfrågor. Det är slutsatsen i en färsk undersökning från revisionsjätten PWC med drygt 200 medverkande bolag från 35 länder inklusive Sverige. 

56 procent av de tillfrågade bolagen har hoppat av eller från början avstått från investeringar i företag som brister i sitt ESG-arbete. Det är en ökning med 21 procentenheter jämfört med en motsvarande undersökning från 2019. Med begreppet ESG menas frågor relaterade till miljö, socialt ansvar och affärsetik.

Ungefär samma faktorer som ligger bakom den gröna börsvågen driver PE- och riskkapitalbolagens fokus på ESG-frågor, konstaterar Viktor Lindroth som är ansvarig för hållbara finanser på PWC Sverige:

”Det finns ett politiskt tryck med fler regleringar på området, en allmän diskussion i samhället, och kunder som ställer högre krav.”

En grön genomlysning är ett av flera sätt för uppköpsbolagens att upptäcka och hantera risker som kan förändra värderingskalkylerna.

”Är man i färd med att köpa ett bolag vill man säkerställa att kandidaten inte har en affärsmodell som kommer att behäftas med straffbeskattning eller möta sjunkande efterfrågan framöver. Ett PE-bolag som köper ett företag vill veta att det går att sälja om fem-tio år”, säger han.

Men de senaste åren har branschen också vidgat synen på hållbarhetsfrågor, konstaterar rapporten. Från att mestadels ha varit ett verktyg för att parera risker blir de i högre grad en strategisk grundbult för att bygga värde. 

”PE-bolagen ser att företag som kan ställas om från medelmåttigt till väldigt bra ur ett hållbarhetsperspektiv kommer att vara affärsmässigt attraktivt”, säger Viktor Lindroth.

Prenumerera på nyhetsbrevet Hållbart näringsliv här

Många svenska finansbolag lyfter fram sig själva som ledande inom ESG, eller åtminstone att de har frågan högt på agendan, enligt Viktor Lindroth.

”Globalt ligger svenska aktörer bra till. Men ibland kan det nog finnas en dissonans mellan självbild och verklighet och därmed en risk att en del tror att de redan är i hamn.”

En flaskhals för ESG-trenden ser han i bristen på kvalitetssäkrad och relevant hållbarhetsdata att använda vid sig av vid investeringsbeslut.

”Men nu kommer tunga regleringspaket från EU som kommer att 'syna korten'”, säger han.

På EU-nivå har det antagits krav på en utökad hållbarhetsrapportering. Taxonomin över hållbara investeringar är ytterligare en reglering som påverkar finansbranschen. Den träder i kraft efter årsskiftet. Då väntas hållbarhetsupplysningarna kunna bli mer lika den rent finansiella informationen med siffror och nyckeltal som är definierade och fullt jämförbara.

”Standardiseringen i regleringar och rapporteringen gör att siffrorna kommer bli betydligt viktigare än de är i dag. Transparensen och jämförbarheten gör i sin tur att kunder högre upp i leden kan ställa tydligare krav på fonder och investeringar”, säger han.

Läs även: Bankchef: Extremt gynnsamt läge för helgröna börsbolag


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?