Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Riksdagspartier nobbar nationellt mål för cirkulär ekonomi

En ökad medvetenhet kring vad cirkulär ekonomi innebär – men fortfarande fokus på återvinning. Dessutom vill inte något av riksdagspartierna sätta ett nationellt mål för cirkulär ekonomi. Det visar en undersökning om cirkulär ekonomi som organisationen Cradlenet har genomfört bland riksdagspartierna. 

Foto:Hasse Holmberg/TT

”Trots att alla partier tycker det är viktigt att mäta hur cirkulärt Sverige är, nämner inget parti att de vill se ett nationellt mål. Jag tror det beror på en osäkerhet. Men anledningen till att cirkulär ekonomi har fått stort genomslag i länder som Finland och Holland är till stor del att de har satt nationella mål. Det är viktigt att ha en tydlig ambition och ett slutdatum att sträva efter”, säger Elin Bergman, vice ordförande för Cradlenet, till Aktuell Hållbarhet.

Miljöpartiet nämner i enkäten mål för exempelvis konsumtionsbaserade utsläpp och återanvändning, och regeringen har i år beslutat om etappmål för att bland annat minska matsvinnet. Men något samlat mål för cirkulär ekonomi efterfrågas alltså inte av riksdagspartierna i enkäten.

Även om återvinning är det som nämns mest av riksdagspartierna i enkäten ser Elin Bergman en stor förändring jämfört med en liknande undersökning för två år sedan.

”Nu har kunskapsnivån gått upp och de lyfter fram design, reparation och återanvändning som viktiga frågor. Samtidigt är det få som pratar om bioekonomi eller delningsekonomi.”

Högst poäng i Cradlenets undersökning får Centerpartiet, följt av Miljöpartiet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera