ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Riksbyggenchef tar klubban i grönt nätverk

  • Charlotta Szczepanowski är ny ordförande för NMC, Nätverket för hållbart näringsliv. Foto: Nätverket för hållbart näringsliv

Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef på Riksbyggen, är ny ordförande för NMC, Nätverket för hållbart näringsliv. 

I sin nya roll vill hon blicka bortom hållbarhetscheferna och att fler ska få kompetens i hållbarhetsfrågorna.

"Om det bara är hållbarhetscheferna som springer på seminarier och lär sig nya saker ökar kunskapsklyftorna i företagen. Det är så många andra som jobbar med hållbarhetsfrågor och det gäller att kunskapen förs ut till dem också, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Charlotta Szczepanowski har lång och gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete inom näringslivet. 

Hittills har Charlotta har varit på Riksbyggen i nio år och är nu chef för hållbar utveckling. Tidigare har hon jobbat på Electrolux och Posten med hållbarhetsfrågor. 2014 blev hon utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef, och 2017 tilldelades hon titeln Influencer of the year inom bygg och fastighet. Hon blev även nominerad till Årets intraprenör 2017.

Exempelvis vill Charlotta Szczepanowski nå ut till fler miljösamordnare och hållbarhetsstrateger, men även vd:ar, ekonomisansvariga och hr-chefer.

"Det är något av ett önsketänkande. Vi har försökt nå ut till vd:ar och ekonomichefer men det är svårt. Som alla hållbarhetsmänniskor känner till är det svårt att få gehör för sina frågor. Samtidigt är det ett tufft jobb att vara hållbarhetschef och det är många inom företaget som måste jobba med frågorna."

Hur ser du då på frågan om att ha en hållbarhetsavdelning eller att integrera arbetet i hela organisationen?
"Även om det inte är hållbarhetsproffsen som ska göra allt jobb måste det finnas ett kunskapscentrum på företaget, oavsett om det kallas hållbarhetsavdelning eller något annat. Det handlar om så pass komplexa frågor att det måste finnas en samlad kompetens. Den ska sedan spridas ut till dem som ska göra jobbet." 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies