ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Riksbanken säljer av fossila obligationer

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

Riksbanken har sålt av sina innehav av obligationer utgivna av den kanadensiska provinsen Alberta och de australiska delstaterna Queensland och Western Australia. Beslutet är en följd av att direktionen förra året beslutade att hållbarhetsaspekter ska vägas in i placeringsbesluten.

Vice riksbankschefen Martin Flodén säger i en kommentar att han är tveksam till en strategi där man placerar en del av valutareserven i särskilt klimatvänliga tillgångar, till exempel gröna obligationer. 

Detta bland annat på grund av att bankens placeringar huvudsakligen sker i obligationer utgivna av stater och delstater. Däremot kan banken göra en helhetsbedömning av hur staterna arbetar för ett hållbart klimat och välja bort emittenter som har stor klimatpåverkan.

Riksbanken har placerat cirka 8 procent av valutareserven i australiska och kanadensiska stats- och delstatsobligationer.

”Men Australien och Kanada är länder som inte utmärker sig för sitt goda klimatarbete. Utsläppen av växthusgaser per capita är bland de högsta i världen, men varierar ganska mycket mellan olika delstater. Till exempel är växthusgasintensiteten mer än tre gånger högre i Albertas produktion jämfört med Ontarios och Quebecs. Som en följd av den nya investeringspolicyn sålde vi i våras innehavet i obligationer utgivna av Alberta. Av samma anledning har vi nyligen även sålt innehaven i obligationer utgivna av de australiska delstaterna Queensland och Western Australia”, sade Martin Flodén i ett anförande i veckan.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer