Annons

”Ribban ska inte vara högre för en man”

Styrelserepresentation i all ära – men jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) tror att privatlivet är nyckeln till jämställdhet i stort.

”Det är viktigt att även män känner att de har samma möjligheter som kvinnor att vara föräldralediga”, säger hon, men vill inte öronmärka fler ”pappamånader”.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).Foto:Jesper Friski

För någon som arbetat med våldsutsatta kvinnor kan kanske frågor om jämställdhet i näringslivet verka futtiga. Men det tycker inte jämställdhetsminister Paulina Brandberg, som i sin tidigare roll som åklagare ofta fick se ojämställdhetens värsta baksida.

”Jag tycker att det är en jätteviktig fråga. När det gäller jämställdhetsarbetet så hänger allt ihop. För att kvinnor ska kunna styra sina egna egna liv är den ekonomiska självständigheten en otroligt viktig faktor”, säger stadsrådet som tillträdde i höstas.

Efter drygt ett decennium av ökande jämställdhet i näringslivet syns nu ett trendbrott. Andelen kvinnor i börsbolagens ledningar står still, andelen kvinnor på tunga poster minskar och lönegapet mellan kvinnor och män ökar för första gången sedan 2007. Vad det beror på behöver analyseras, tycker ministern. Men hon har en teori.

”Traditionellt har kvinnor tagit mer ansvar för vabb och vabbande har ju ökat under pandemin. Jag tror att ett ökat behov av att ta hand om barn och även äldre släktingar kan ha påverkat kvinnors yrkesliv mer än mäns.” 

Paulina Brandberg ser familjelivets villkor som centrala för jämställdheten. Snarare än att möjliggöra för kvinnor i näringslivet kanske fokus borde ligga på att möjliggöra för män i hemmet.

”Det är viktigt att även män känner att de har samma möjligheter som kvinnor att vara föräldralediga med sina barn eller att vabba när de är sjuka. Den ribban ska inte vara högre för en man, att gå in till sin chef och säga att man ska vara hemma med sjukt barn eller vara föräldraledig. Den typen av mekanismer kan också skapa en ojämställdhet.”

Foto:Jesper Frisk

Fortfarande tar kvinnor ut hela 70 procent av föräldradagarna. Paulina Brandberg är övertygad om att öronmärkningen av tre månader till vardera föräldern påverkat normer på ett sätt som ”förflyttar allt jämställdhetsarbete framåt”. Samtidigt vill hon inte öronmärka fler månader.

”Den här regeringen har inga förslag på att göra ytterligare förändringar”, säger hon.

De senaste månaderna har en helt annan debatt blossat upp om föräldraförsäkringen. Flera borgerliga debattörer argumenterar nu för att den är alltför generös. Paulina Brandberg håller inte med.

”Jag tycker att det är bra att vi har en generös föräldraförsäkring i Sverige. Det handlar både om att man ska kunna kombinera yrkes- och familjeliv och att barnen ska ha en framträdande plats i Sverige. Det är en bra utgångspunkt att ha och jag tror att många vill kunna spendera mycket tid med sina barn under deras första levnadsår.”

Om man ska hårdra det finns det två olika sätt att se på jämställdhet. Enligt den ena skolan finns strukturer som gör att kvinnor får lägre löner, tar ut mer föräldraledighet och oftare blir sjukskrivna. Enligt den andra skolan väljer kvinnor yrken med sämre arbetsvillkor och gör val som påverkar deras inkomster negativt. 

Paulina Brandberg återkommer ofta till valen.

”Det är väldigt viktigt att man har information om vad valet får för konsekvenser i längden. Att man vet hur ens inkomst under yrkeslivet påverkar pensionen.”

Så kvinnor borde välja annorlunda?
”Det är svårt att säga ja eller nej på det. Kvinnor ska välja vad som är bäst i deras liv och utifrån vad som är bäst för hela livet. Där finns mycket att göra för att öka kunskapsnivån kring hur valen påverkar.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera