Investeringarna i cleantech har ökat många år i rad, men i fjol gjorde sektorn ett större språng än någonsin tidigare. Det visar den senaste rapporten från Cleantech Scandinavia, som mätt investeringarna i branschen sedan 2008.
Sammanlagt investerades 6,46 miljarder euro, motsvarande drygt 69 miljarder kronor, i Norden och Baltikum. Det innebär en ökning på 252 procent jämfört med året innan, som också var en toppnotering.
”Vi blev ganska överraskade själva. De senaste fyra åren har det varit en fantastisk utveckling, men det här är 'trough the roof'”, säger Magnus Agerström.
Överlägset mest pengar lockade området energilagring, som kammade hem nästan hälften av totalsumman. Energiproduktion, vatten, tillverkning och industri lockade också stora belopp.
”En övergripande trend är att man börjar bli mycket mer nogräknad med vad man gör för impact. Det som är bra, tycker jag, att man börjar ta reda på mer om innovationen och inte bara ser något som en kortsiktig trend. Det är de som gör störst skillnad som är vinnarna i framtiden.”
Över hälften av investeringarna gjordes i Sverige, och flera svenska bolag toppar listan över de som lockade mest kapital. Dit hör batteriproducenten Northvolt (25 miljarder kronor), numera börsnoterade vindkraftsjätten OX2 OX2 +4,01% Dagens utveckling (5,3 miljarder kronor), elsparkcykeltjänsten Voi (1,4 miljarder kronor), Humble HUMBLE -0,61% Dagens utveckling Group, som producerar hållbara konsumentvaror (1,4 miljarder kronor) och Einride, som satsar på eldrivna, självkörande transporter (998 miljoner kronor).
”Sverige är fortfarande dominanta ur ett nordiskt perspektiv, men nu ökar konkurrensen, framför allt från Norge”, säger Magnus Agerström.

I Norge finns till exempel den stora Northvolt-konkurrenten Freyr, som lockade 5,5 miljarder kronor i fjol. Mjukvaruleverantören Cognite, som optimerar energiproduktion, håvade också in större belopp, på sammanlagt 1,4 miljarder kronor.
Att Sverige länge dominerat inom cleantech kan kanske förklaras av att förnybar energi, som landet satsat stort på, länge varit hett för investerare. Också mobilitet har gått starkt, där Sverige har flera lovande företag. Nu spår Magnus Agerström att nya, avancerade material kommer vara nästa stora guldgruva.
”Det är ett av de mest spännande områdena just nu. Man hittar biobaserade material som har mindre påverkan och som nu börjar bli billigare. Det är då det börjar ta fart”.
Men det finns en stor osäkerhet om framtiden. När omvärlden skakar tenderar investeringarna att gå ner. Trots det ledde pandemin till nya investeringsrekord för cleantech. Vad kriget i Ukraina kommer betyda för investeringarna är desto svårare att sia om, tycker Magnus Agerström.
”Men en sak som definitivt är svår att komma ifrån är den press som vårt energisystem står för. Det har blivit tydligt både under pandemin och nu i och med kriget. Jag tror att detta kommer öka takten i hela energiomställningen, vi ser det tydligare än någonsin. Jag tror att vi kommer få en ökad skjuts”, säger han.
Det handlar inte nödvändigtvis om helt nya innovationer, utan om ett uppsving för redan befintlig teknik.
”Jag bor själv i Skåne och har just nu skyhöga elräkningar. Nu kan man ju undra, varför satte jag inte bara upp de där solpanelerna? Det skulle vi gjort naturligtvis. Vi har tekniken, men vi måste använda den.”