ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Så slår coronaviruset mot ekonomin

Rekordras för Sveriges utsläpp under coronakrisen

  • Foto: Martin Meissner

Coronakrisen har i alla fall haft en positiv effekt. Koldioxidutsläppen har minskat i hela världen. 

Sveriges koldioxidutsläpp minskade med nästan 28 procent under april. Det är betydligt mer än de globala utsläppen som samtidigt minskade med 17 procent, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Nature Climate Change.

Det är en första vetenskapliga studien av nedstängningarnas effekt på klimatet och är gjord av Global Carbon Project som vanligtvis släpper en utsläppsprognos om året.

”Vi har bara kommit tredjedel genom året, med mycket osäkerhet framöver, så i stället för att bara göra en uppskattning av utsläppsminskningar för 2020 som helhet så vi nu också gjort det första datasetet med dagliga koldioxidutsläpp”, säger Glen Peters, forskningsdirektör vid Center for International Climate Research i Oslo i ett pressmeddelande.

I fjol släppte världen varje dag ut cirka 100 miljoner ton koldioxid från förbränning av fossila bränslen. I början av april 2020 har den siffran junkit till 83 miljoner ton per dag, en minskning med 17 procent.

Den främsta orsaken är minskad väg- och flygtrafik i spåren av nedstängningarna i samband med coronakrisen. I de länder som haft de hårdaste karantänsreglerna, till exempel Spanien och Danmark, sjönk utsläppen från flyg med 75 procent och från vägtransporter med 50 procent. Utsläppen från bostäder ökade samtidigt med 5 procent, enligt studien.

Några länder hade utsläppsminskningar på mer än en fjärdedel i april, däribland Sverige. De svenska utsläppen krympte med i genomsnitt 40.000 ton per dag i april, en minskning på hela 28 procent jämfört med förra året.

”Vi ser betydande minskningar i Sverige, trots att restriktionerna här är mindre strikta” säger Erik Pihl, klimatanalytiker på forskarnätverket Future Earth.

”Det beror på att nedstängningen har påverkat transporter mest, vilka i Sverige bidrar mer till utsläpp i relativa termer än i många andra länder. Det i sin tur beror på att vi har mer fossilfri el och att vi reser mycket”, tillägger han.

Går världen tillbaka till ”normalläge” i mitten på juni kommer utsläppen i år ändå minska med 4 procent, enligt den färska studien.

 ”Utsläppsminskningarna som uppstår till följd av covid-19 kommer helt klart att vara utan motstycke. Det som är mindre säkert är hur ekonomin kommer att återhämta sig i slutet av 2020 och 2021”, säger Glen Peters som fortsätter: 

¨”Världen har redan påbörjat en klimatomställning och det är möjligt att vi fortsätter längre ner för den banan, med minskande utsläpp.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer