ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Rekordökning av koldioxidhalten i atmosfären väntas under 2019

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Under 2019 väntas ökningen av koldioxidhalten i atmosfären öka rekordmycket enligt det brittiska meteorologinstitutet Met Office. 

Sedan 1958 när mätningarna av koldioxidhalten vid Mauna Loa-observatoriet på Hawaii inleddes har koncentrationen av koldioxid i atmosfären stigit med cirka 30 procent.

”Det beror på utsläpp från fossila bränslen, avskogning och cementproduktion. Ökningen hade varit ännu större om det inte vore för de naturliga kolsänkor som suger upp en del av koldioxiden. I år väntar vi oss att de här kolsänkorna kommer vara relativt svaga, så påverkan från de rekordhöga utsläppen från mänskliga aktiviteter kommer vara större än förra året”, säger Richard Betts, professor vid Met Office Hadley Centre, i en kommentar.

Vädervariationer i Stilla havet som uppstår mellan olika år påverkar upptaget av koldioxid från ekosystemen på land. Under år då det är varmare blir många regioner torrare, vilket påverkar växters förmåga att växa och absorbera koldioxid. Motsatsen gäller under kallare år.

Prognosen för den genomsnittliga koncentrationen av koldioxid i atmosfären under 2019 ligger på 411,3 ppm, miljondelar. Den genomsnittliga ökningen under året väntas bli cirka 2,75 ppm, vilket i så fall blir en av de största ökningarna som har uppmätts. Under 2013 nådde koncentrationen av koldioxid i atmosfären 400 ppm för första gången.

I IPCC:s senaste syntesrapport som släpptes 2014 framgår att halten av koldioxid i atmosfären inte bör överstiga 450 ppm år 2100 för att ”sannolikt” ha en chans att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer