Rekordmånga valde laddbara bilar

Höjd fordonsskatt gjorde att nyregistreringarna av personbilar rasade med 18 procent i januari. Men för laddbara bilar gick det rakt uppåt. 

Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery, Henrik Montgomery, Henrik Montgomery

Vid årsskiftet infördes en ny mätmetod för hur mycket koldioxid som en bil släpper ut och därmed höjdes skatten för nya bensin- och dieselbilar. Det satte direkt avtryck i bilförsäljningen. 

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 18 procent. Däremot ökade både antalet och andelen laddbara bilar. Andelen laddbara bilar var 30,7 procent, den högsta månadssiffran hittills.

Branschorganisationen Bil Sweden spår att andelen  laddbara bilar i år ökar med just 30 procent.

”Bakgrunden till vår prognos om en andel laddbara bilar på 30 procent i år och 40 procent nästa år är en kraftig ökning av utbudet av laddbara bilar i olika prisklasser och inom de olika segmenten”, kommenterar Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Andelen eldrivna lätta lastbilar ökade också i januari till en marknadsandel på 6,8 procent jämfört med 3,2 procent januari förra året.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?