ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Rekordmånga valde laddbara bilar

  • Foto: Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery, Henrik Montgomery, Henrik Montgomery

Höjd fordonsskatt gjorde att nyregistreringarna av personbilar rasade med 18 procent i januari. Men för laddbara bilar gick det rakt uppåt. 

Vid årsskiftet infördes en ny mätmetod för hur mycket koldioxid som en bil släpper ut och därmed höjdes skatten för nya bensin- och dieselbilar. Det satte direkt avtryck i bilförsäljningen. 

Nyregistreringarna av personbilar minskade med 18 procent. Däremot ökade både antalet och andelen laddbara bilar. Andelen laddbara bilar var 30,7 procent, den högsta månadssiffran hittills.

Branschorganisationen Bil Sweden spår att andelen  laddbara bilar i år ökar med just 30 procent.

”Bakgrunden till vår prognos om en andel laddbara bilar på 30 procent i år och 40 procent nästa år är en kraftig ökning av utbudet av laddbara bilar i olika prisklasser och inom de olika segmenten”, kommenterar Mattias Bergman, vd på Bil Sweden.

Andelen eldrivna lätta lastbilar ökade också i januari till en marknadsandel på 6,8 procent jämfört med 3,2 procent januari förra året.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer