1515
Annons

Rekordmånga hållbarhetskrav på USA-stämmorna

Förslag om ökad hållbarhet stiger i antal på amerikanska bolagsstämmor – och allt fler röstas igenom. En utveckling som bland annat drivs på av världens största kapitalförvaltare Blackrock. Det rapporterar Bloomberg.

Larry Fink, högsta hönset på Blackrock, skrev i sitt årliga brev till vd:ar på bolagen i portföljen att det inte längre är ett alternativ att ignorera omställningen till nettonollutsläpp.
Larry Fink, högsta hönset på Blackrock, skrev i sitt årliga brev till vd:ar på bolagen i portföljen att det inte längre är ett alternativ att ignorera omställningen till nettonollutsläpp.Foto:Evan Agostini

Det är högsäsong för bolagsstämmor och för första gången någonsin kommer över 200 förslag om ökat klimatfokus eller mer socialt ansvar behandlas i USA. Bland annat ligger ett förslag om att tackla missförhållandena för djuren i McDonald's leverantörskedja. 

På Metas, tidigare känt som Facebook, årsstämma kommer det att röstas om ett förslag om att bolaget ska rapportera om potentiella negativa hälsoeffekter av deras nya metaversum. 

”Trycket från investerare, reglerare och icke vinstdrivande organisationer gör det allt svårare för företag att ducka för frågor rörande miljö och social hållbarhet”, säger Julie Moret, ansvarig för hållbara investeringar på Northern Trust Asset Management, till Bloomberg.

Förra året fick förslag rörande miljö och social hållbarhet i snitt 33 procents stöd i omröstningarna på stämmorna, en ökning med 11 procentenheter jämfört med 2016. 

En tung aktör som driver utvecklingen är världens största kapitalförvaltare. Blackrock röstade för 44 procent av de hållbarhetsinriktade förslag som bolaget var med och röstade om under 2021. En andel som låg på 7,2 procent året innan, enligt Bloomberg som hänvisar till dataleverantören Insightia.

Blackrock var bland annat med och röstade in flera klimatvänliga ledamöter in i Exxons styrelse i fjol. 

”Investerarnas påverkan märks av som aldrig förr i styrelserummen”, säger Timothy Smith, rådgivare på Boston Trust Walden Co, till Bloomberg.

Även om bolagen inte är juridiskt skyldiga att genomföra förslag som röstats igenom av investerare är det ändå en betydande andel som får effekt. Två tredjedelar av de förslag som får mellan 30 och 50 procent stöd på stämmorna genomförs antingen helt eller delvis, enligt en undersökning från Blackrock.

Utvecklingen har förstärkts i och med att den amerikanska finansmyndigheten SEC hävt ett beslut från Trumpadministrationen som förenklade för bolag att exkludera hållbarhetsinriktade förslag. Myndigheten har bara tillmötesgått 19 procent av bolagens begäran om att exkludera olika förslag. Den siffran har legat mellan 43 och 54 procent de senaste fyra åren. 

I år nekades bland annat flera storbankers önskan om att exkludera förslag om revisorgranskade rapporter där det framkommer hur mycket bolag inom fossil energi får i finansiering.


Toyotabackad start up gör vodka av koldioxid

Nu kan du bli full och samtidigt göra nytta för klimatet. Amerikanska Air Company säljer vodka som görs på infångade koldioxid – och det är inte den enda produkten som kan tillverkas med industriutsläpp. Bolaget producerar även parfym och desinfektionsmedel, rapporterar CNBC.  

Genrebild.
Genrebild.Foto:Jesper Frisk

Air Company, som backas av Toyota Ventures, använder infångade växthusgaser från industrin till att producera en rad nya klimatsmarta alkoholbaserade produkter. Air Vodka, som bolaget lanserat, görs på enbart koldioxid och vatten.

”Vi arbetar med partners som fångar in koldioxiden innan den släpps ut i atmosfären. Vi använder det sedan i vår process för att framställa alkohol”, säger Gregory Constantine, vd och medgrundare för Air Company, till CNBC.

Genom att frigöra en del väte från vattenmolekyler går det att tillsammans med koldioxiden konvertera fram etanol. Bolaget kombinerar sedan det med vatten för att få fram en form av vodka. Att destillera alkohol på det konventionella sättet innebär både utsläpp och mer förbrukning av vatten.

”Det är uppenbarligen mycket bättre för planeten att vi reducerar koldioxidutsläppen för varje flaska vi tar fram”, säger Gregory Constantine. 

Vodkan är något av en lyxprodukt som säljs för ungefär 650 kronor per flaska. Bolaget producerar även en parfym som kallas för ”Air Eau de Parfum” samt desinfektionsmedel. Men flera nya produkter är på väg. Bolaget är i färd med att öppna en tredje produktionsanläggning och när den slår upp sina dörrar kommer det att finnas nya möjligheter, enligt Gregory Constantine.

”Vodkan är egentligen bara en väg som tar oss mot en massa andra produkter och något som visar potentialen för vår teknologis industriella applikation”, säger han. 

Infångad koldioxid kan bland annat användas till att producera glasögon, sköljmedel och flygbränsle. Air Company har tagit in över 400 miljoner kronor hittills. Förutom Toyota backas bolaget av JetBlue Technology Ventures, Parley for the Oceans och Carbon Direct Capital Management.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?