1515

Regeringsprövning av Preemraff öppnar upp för påverkan

Preem ser positivt på regeringens besked i fredags att ta över prövningen av utbyggnaden av Preemraff i Lysekil från Mark- och miljööverdomstolen. Bland annat hoppas Preem på att kunna föra en dialog kring sin ansökan.

Åsa Romson, expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet.
Åsa Romson, expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet.Foto:Thomas Johansson/TT

”För oss är det viktigt att den här frågan utreds noggrant – vi välkomnar därför beskedet från regeringen att de kommer att ta över ärendet och ser fram emot en konstruktiv dialog om detta”, säger Petter Holland, vd för Preem, i en kommentar.

Att regeringen nu ska fatta beslutet om tillåtlighet av den ansökta utbyggnaden innebär större möjligheter att göra sin röst hörd, jämfört med om ansökan endast skulle hanteras av Mark- och miljööverdomstolen.

”Regeringens argument bygger både på regelverket och en politiskt orienterad bedömning. I och med regeringens roll breddas analysen och med det möjligheten att påverka genom debatt”, säger Åsa Romson, expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet, till Aktuell Hållbarhet.

Hon pekar även på att regeringen är tydligare bundet av Sveriges klimatlag och klimatmålen.

”Regeringen får en bredare möjlighet att faktiskt tillåta en verksamhet som skadar miljön. Samtidigt är klimatlagen och klimatmålen inte bindande för Mark- och miljööverdomstolen på samma sätt som för regeringen. Därför blir det intressant att se hur diskussionen kommer gå.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?