ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Regeringsprövning av Preemraff öppnar upp för påverkan

  • Åsa Romson, expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet. Foto: Thomas Johansson/TT

Preem ser positivt på regeringens besked i fredags att ta över prövningen av utbyggnaden av Preemraff i Lysekil från Mark- och miljööverdomstolen. Bland annat hoppas Preem på att kunna föra en dialog kring sin ansökan.

”För oss är det viktigt att den här frågan utreds noggrant – vi välkomnar därför beskedet från regeringen att de kommer att ta över ärendet och ser fram emot en konstruktiv dialog om detta”, säger Petter Holland, vd för Preem, i en kommentar.

Att regeringen nu ska fatta beslutet om tillåtlighet av den ansökta utbyggnaden innebär större möjligheter att göra sin röst hörd, jämfört med om ansökan endast skulle hanteras av Mark- och miljööverdomstolen.

”Regeringens argument bygger både på regelverket och en politiskt orienterad bedömning. I och med regeringens roll breddas analysen och med det möjligheten att påverka genom debatt”, säger Åsa Romson, expert på miljörätt och miljöpolitik på IVL Svenska Miljöinstitutet, till Aktuell Hållbarhet.

Hon pekar även på att regeringen är tydligare bundet av Sveriges klimatlag och klimatmålen.

”Regeringen får en bredare möjlighet att faktiskt tillåta en verksamhet som skadar miljön. Samtidigt är klimatlagen och klimatmålen inte bindande för Mark- och miljööverdomstolen på samma sätt som för regeringen. Därför blir det intressant att se hur diskussionen kommer gå.”

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer