Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Regeringschefer: Planetärt nödläge för biologisk mångfald

Regeringschefer för EU och 64 länder från alla världsdelar signerar på måndagen  ett utförligt åtagande om att vända den eskalerande negativa trenden för biologisk mångfald.

Inför FN:s generalförsamlings möte om den biologiska mångfalden på onsdag signerar i dag regeringschefer för EU och 64 länder från alla världsdelar i dag ett utförligt åtagande om att vända den eskalerande negativa trenden för biologisk mångfald. I uppropet, som bland annat signerats av Sveriges statsminister Stefan Löfven och Ursula von der Leyen, men inte till exempel Brasilien eller Indonesien, skriver ledarna att vi befinner oss i ett planetärt nödläge för biologisk mångfald. 

Ledarna åtar sig bland annat utgå från vetenskapen och verka för en hållbar konsumtion och produktion samt att utveckla och implementera ett ”transformativt och ambitiöst ramverk för biologisk mångfald efter 2020”.

Även Naturvårdsverket tar tillfället i akt att lämna över sex förslag på vad staten kan göra för att vända trenden i Sverige. Bland annat föreslår myndigheten två nya utredningar för att identifiera vilka styrmedel som har störst positiv respektive negativ effekt på den biologiska mångfalden, för att ge lösningar på problem med miljöskadliga subventioner.

”Alldeles för få åtgärder som ska stärka den biologiska mångfalden blir genomförda i Sverige och världen. De förslag vi lämnar är förankrade med flera myndigheter och vi bedömer att de kommer att öka Sveriges möjligheter att uppnå målen för biologisk mångfald inom CBD, Agenda 2030 och de svenska miljökvalitetsmålen”, säger Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, i en kommentar.

De sex förslagen lämnas in tillsammans med en redovisning över ett regeringsuppdrag om nya mål för konventionen om biologisk mångfald (CBD).

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?