Annons

Regeringens u-sväng om momsen slag mot småföretagare

I maj i år sänktes momsen för reparationer från 12 till 6 procent – nu ska den höjas igen. Ett beslut som väntas få konsekvenser både för miljön och enskilda näringsidkare.

”Ju mer det kostar, desto mer kommer folk att tveka till att laga sina saker. Det är enkel matte”, säger Peter Holmér, ägare av Bäckmans Skoservice i Stockholm.

Foto:Claudio Bresciani/TT, Jessica Gow/TT

Så sent som i maj i år beslutade en enig riksdag att sänka momsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne från 12 procent till 6 procent, men nu höjs den alltså åter till 12 procent. Detta efter en överenskommelse mellan den nya regeringen och Sverigedemokraterna. 

Exakt varför det görs har man ännu inte uttalat sig om. Di har under ett par dagars tid sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar, men inte fått något svar. 

I promemorian från finansdepartementet skriver man att det handlar om att ”öka enhetligheten i mervärdesskattesystemet” så att berörda tjänster behandlas mer likt de varor och tjänster som beskattas med normalskattesatsen 25 procent.

Men beslutet tas emot med skepsis – åtminstone hos svenska skomakare. 

Nishan Margosyan är egenföretagare och driver Vallgatans skomakeri och nyckelservice i Göteborg. Han säger att han har svårt att se varför regeringen vill höja momsen, men funderar över om stundande lågkonjunktur kan ligga bakom. 

Oavsett skäl så är han övertygad om att beslutet kommer att påverka honom. 

”Jag kommer att få arbeta extra för att få det att gå ihop”, säger han. 

Nishan Margosyan arbetar i dag sex, ibland sju, dagar i veckan och säger sig vara pressad redan som läget är. Priserna på el och råvaror har gått upp, och de intäkter som försvann när coronaviruset slog till har han ännu inte kunnat hämta ikapp. Därtill ska han i dagarna betala tillbaka det stöd han fick från staten under pandemin. 

”En del kunder klagar på att det blivit dyrare, men kommer ändå. Andra försöker hitta andra alternativ. Nu riskerar jag att tappa än fler”, säger han. 

Skomakarbranschen hade i fjol omkring 410 verksamma bolag. Om kring 80 procent av dem hade ingen anställd, 99 procent hade 0–4 anställda. 

Nishan Margosyan säger att han trivs med att arbeta ensam, men menar att som läget nu är skulle han hellre vara anställd. 

”Jag förstår inte varför jag ska jobba ihjäl mig och betala moms och annat? Det vore skönt att ha lön och få semesterersättning.” 

Konsekvenserna av det nya förslaget antas enligt promemorian bli ”i stort sett de motsatta” till de konsekvenser som den sänkta momsen medförde. I det här fallet handlar det om minskad efterfrågan på de aktuella tjänsterna och därmed minskad efterfrågan på arbetskraft i branschen. 

Belastningen på miljön antogs minska när momsen sänktes och kan därför antas öka när den nu höjs. En högre andel råvaror och energi behöver tas i anspråk då nyköpen blir fler, högre utsläpp av miljöskadliga ämnen är att vänta, liksom en ökad mängd avfall. 

Förändringen bedöms leda till ”en något försämrad resurshushållning och till att miljöbelastningen från produktionen av nya varor ökar”, enligt promemorian. 

Peter Holmér är ägare av Bäckmans Skoservice som ligger på Östermalm i Stockholm. Inte heller han kan se något positivt med regeringens höjning av momsen. 

”Det är lite tråkigt, det tycker jag. Det leder till att vi måste höja våra priser”, säger han. 

Enligt exempel som lyfts i promemorian kan tjänsten ”helrenovering av botten på sko samt byte av sula” stiga i pris från omkring 1.400 kronor till 1.480 kronor efter höjningen. 

När förra regeringen beslutade att sänka momsen märkte Peter Holmér det genom att kunderna blev fler; tröskeln till att reparera sina saker sänktes. När det nu blir dyrare befarar han att färre kommer att laga sina skor. 

”Ju mer det kostar, desto mer kommer folk att tveka till att laga sina saker. Det är enkel matte.”

För egen del tror han inte att antalet anställda kommer att förändras till följd av förslaget. Men för miljön är det inte positivt, menar han. 

”Det är klart bättre att ta hand om sina saker i stället för att köpa nytt. Men det blir det mindre av nu.”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera