Annons

Regeringens nya klimatråd ska leda omställningen

Regeringen inrättar ett klimatkollegium bestående av åtta ministrar som ska se till att den klimatpolitiska handlingsplanen genomförs, rapporterar Dagens Nyheter.

Isabella Lövin, miljö- och klimatminister
Isabella Lövin, miljö- och klimatministerFoto:Henrik Montgomery/TT

Dessutom inrättas en statssekreterargrupp och ett kansli inom regeringskansliet. Arbetet ska påbörjas så snart som möjligt.

Klimatkollegiet ska få en nyckelroll i utformningen av de reformer som ska återstarta ekonomin efter pandemin. Regeringens beslut kan ses som ett svar på kritiken från Klimatpolitiska rådet, som i sin senaste rapport varnade för att klimatmålen inte kommer att uppnås med nuvarande politik, och föreslog att en ministergrupp tillsätts för att bredda arbetet.

I rådet, som leds av statsminister Stefan Löfven (S) ingår miljö- och klimat­minister Isabella Lövin (MP), Ibrahim Baylan (S), finansminister Magdalena Andersson (S), infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?