1515
Annons

Regeringen spikar strategi för träbyggnation

Regeringen har nu spikat sin strategi för träbyggnation. Ökat fokus ligger på industriell produktion, vilket enligt bostadsminister Peter Eriksson (MP) ger såväl sänkta priser som lägre utsläpp. 

Foto:Pontus Lundahl/TT

Höga priser har under lång tid begränsat möjligheterna ”att få fram bostäder till vanligt folk till rimliga priser”, enligt Peter Eriksson. Därför kan de företag som satsar på industriell tillverkning av flerbostadshus i trä pressa priserna:

”Man får dessutom mindre byggfel och kan producera på ställen utanför storstadsområdena. Då får man ut jobben på fler ställen vilket gör att man kan få en bra utveckling i hela landet”, säger han.

En rättvis jämförelse, anser ministern, kan ge lägre priser på omkring 20 procent  jämfört med byggande i betong. 

Men lika viktigt som det är med ett ökat byggande, är det faktum att trä ger energi- och klimatfördelar.

”Det behövs eftersom vi vet att vi behöver bygga mycket bostäder, vilket har en stor påverkan när det gäller växthusgaser och växthuseffekten.”

Miljöpartiet har ett mål om att 50 procent av flerbostadshusen ska byggas i trä år 2025. Något regeringsmål finns i dag inte.

Peter Eriksson menar att ökat byggande i trä bör gå före mycket av det andra som samhället vill nytta skogen till.

”Jämför man med annat av det vi vill göra så är det en stor fördel att bygga i trä. Då bygger man in koldioxiden i stället för att använda det till bränsle eller på något annat kortsiktigt sätt.”

Carl Wangel, kommunikationschef på Sveriges Träbyggnadskansli, ser den nya strategin som en bekräftelse på industrins arbete för ökad hållbarhet.

Drygt 10 procent av flerbostadshusen byggdes med en stomme av trä 2016, enligt SCB. 

Klarar industrin att bygga hälften av flerbostadshusen i trä år 2025?

”Träbyggindustrin står rustad för det och har ökad sin kapacitet konstant, vilket är en signal om att man vill leverera", säger Carl Wangel.

Kommer träet att räcka?

”Hur den skogliga resursen ska fördelas är en stor fråga just nu. Den ska användas till så mycket mer än träprodukter men det handlar självklart om rätt prioriteringar. Men ja, träet kommer att räcka."


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?