Höga priser har under lång tid begränsat möjligheterna ”att få fram bostäder till vanligt folk till rimliga priser”, enligt Peter Eriksson. Därför kan de företag som satsar på industriell tillverkning av flerbostadshus i trä pressa priserna:
”Man får dessutom mindre byggfel och kan producera på ställen utanför storstadsområdena. Då får man ut jobben på fler ställen vilket gör att man kan få en bra utveckling i hela landet”, säger han.
En rättvis jämförelse, anser ministern, kan ge lägre priser på omkring 20 procent jämfört med byggande i betong.
Men lika viktigt som det är med ett ökat byggande, är det faktum att trä ger energi- och klimatfördelar.
”Det behövs eftersom vi vet att vi behöver bygga mycket bostäder, vilket har en stor påverkan när det gäller växthusgaser och växthuseffekten.”
Miljöpartiet har ett mål om att 50 procent av flerbostadshusen ska byggas i trä år 2025. Något regeringsmål finns i dag inte.
Peter Eriksson menar att ökat byggande i trä bör gå före mycket av det andra som samhället vill nytta skogen till.
”Jämför man med annat av det vi vill göra så är det en stor fördel att bygga i trä. Då bygger man in koldioxiden i stället för att använda det till bränsle eller på något annat kortsiktigt sätt.”
Carl Wangel, kommunikationschef på Sveriges Träbyggnadskansli, ser den nya strategin som en bekräftelse på industrins arbete för ökad hållbarhet.
Drygt 10 procent av flerbostadshusen byggdes med en stomme av trä 2016, enligt SCB.
Klarar industrin att bygga hälften av flerbostadshusen i trä år 2025?
”Träbyggindustrin står rustad för det och har ökad sin kapacitet konstant, vilket är en signal om att man vill leverera", säger Carl Wangel.
Kommer träet att räcka?
”Hur den skogliga resursen ska fördelas är en stor fråga just nu. Den ska användas till så mycket mer än träprodukter men det handlar självklart om rätt prioriteringar. Men ja, träet kommer att räcka."