ANNONS:
Till Di.se
I samarbete med

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Regeringen satsar på biogas

  • Foto: Bertil Ericson / TT

Regeringen satsar 200 miljoner på att bättre nyttja svensk biogas till tung trafik. Miljöminister Karolina Skog (MP) ser framför allt sjöfarten som en bransch med utvecklingspotential.

Regeringen har kommit överens om en satsning på 200 miljoner för att främja utvecklingen av så kallad flytande biogas, kan Di nu berätta. Flytande biogas används inom tunga transportsätt, så som lastbilar och sjöfart. 

"Egentligen har vi alla komponenter på plats för att gå över till biogas i Sverige: Vi har insamling av avfall, vi har produktionsanläggningar, vi har uppgradering av biogasen så att den kan användas till olika typer av fordon, vi har produktion av tunga fordon som använder biogas och vi har en sjöfartsnäring som börjat ställa om. Nu ser vi behov av att få ihop den produktionskedjan", säger Miljöministern om varför regeringen nu satsar ytterligare miljoner på biogasen. Tidigare har biogasen bland annat fått miljoner i produktionsstöd.

Biogasens tillverkningskedja ska stärkas genom skapandet av ett så kallat innovationskluster – en fysisk plats där flera aktörer tillsammans ska kunna visa upp hela produktionen.

"Det är unikt för Sverige att vi har alla delar av produktionskedjan av biogas på plats. Det finns inte i andra länder", säger Karolina Skog som menar att det öppnar för bland annat goda exportmöjligheter. 

Sjöfartsbranschen har god potential till att ställa om till fossilfria drivmedel. Men där saknas det i dag infrastruktur.

Även på lastbilssidan, där det i dag finns både lastbilar och infrastruktur för tankning, ser Karolina Skog utvecklingspotential. 

"Biogasbranschen har varit väldigt inriktad på att försörja kollektivtrafiken, men jag vet att det finns diskussioner om att hitta nya marknader för produktionen går upp väldigt mycket." 

Regeringen räknar med att de 200 miljonerna ska räcka hela vägen fram, men miljöministern är tydlig med att de företag som får stödet kommer behöva skjuta till egna pengar.

"Det här handlar om att sälja mer av sina egna produkter och därför ska de också kunna gå in med egna pengar", säger hon. 

Hon ser framför sig att de företag som samarbetar om biogasen både kan sälja sina produkter individuellt, men också att det ska utvecklas affärer där man säljer saker gemensamt, vilket öppnar för synergier. 

"Det kan vara att man säljer uppgradering av bränsle tillsammans med ett fordon. Då kan man antagligen sälja mer, för det är ingen som vill ha ett gasfordon om man inte kan tanka det", säger hon. 

Satsningen löper över fyra år, och störst andel av pengarna, 115 miljoner, kommer att betalas ut under projektet sista år. Regeringen menar att erfarenheter visar att den här typen av projekt är som mest kostsamma under sista perioden, eftersom de första åren främst används till planering. 

Exakt vart anläggningen kommer byggas står inte klart, men Miljöminister Karolina Skog menar att det finns flera tänkbara aspiranter, som får söka medel via Energimyndigheten. 

"Det finns flera platser där man har starka regionala satsningar på biogas. De som vill får nu söka och konkurrera. Den som lägger det bästa budet får det", säger hon. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies