1515
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Regeringen missar deadline för att söka pengar ur EU:s jättefond

Bara Grekland, Portugal och Tyskland har hittills ansökt om pengar från EU:s jättefond på 6.800 miljarder kronor för återhämtning efter pandemin, varav en stor del ska gå till gröna åtgärder. Sverige tillhör eftersläntrarna och kommer att missa deadlinen.

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson.Foto:Joey Abrait

Den 30 april är det deadline för de medlemsstater som vill ta del av EU:s återhämtningsfacilitet. EU-kommissionen ska då få in de nationella återhämtningsplanerna som redogör hur varje land tänker hantera sin del av bidraget. I Sveriges fall handlar det om 30-40 miljarder kronor.

Flera av medlemsstaterna har redan presentera sina planer. Sverige väljer dock en annan väg. På finansdepartements webbsida dök det under gårdagen upp en artikel som i en bisats konstaterade att: 

”Flera länder förväntas lämna in sina återhämtningsplaner något senare än 30 april. För att göra planen så bra som möjligt så kommer Sverige också att nyttja den möjligheten. Regeringen avser att lämna in återhämtningsplanen i närtid och har en mycket god löpande dialog med kommissionen i frågan.” 

I samma artikel upprepas vad som kommunicerats tidigare, att det trots EU-stödet inte kommer att bli några överraskningar, inga additionella satsningar på miljö- och klimatåtgärder som borde vara möjliga när det adderas upp till 40-miljarder kronor till statskassan. I stället är det befintliga budgetposter från i år och förra året som regeringen kommer att skicka till EU. I artikeln hänvisas till redan föreslagna åtgärder för återhämtningen på över 200 miljarder kronor.

Enligt återhämtningsfacilitetens regelverk är det fullt möjligt att hantera stödet på det viset. Ett krav är dock att minst 37 procent ska vara åtgärder kopplade till målen i den gröna given.

Läs även: Miljarder på spel: Trio ensam att söka pengar ur EU:s jättefond


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?