Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Regeringen: Coronakrisen gynnar inte det globala klimatarbetet

Nödvändiga investeringar i fossilfria och energieffektiva lösningar riskerar att skjutas på framtiden som ett resultat av covid-19. Det skriver regeringen i den nya budgetpropositionen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff inför 2021 års budget.
Finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff inför 2021 års budget.Foto:Claudio Bresciani/TT

I budgetpropositionen för 2021, som lämnas till riksdagen i dag, konstaterar regeringen att den globala utvecklingen på klimatområdet är negativ i förhållande till det svenska miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Regeringen konstaterar också att utsläppen i Sverige minskar, men inte tillräckligt snabbt. Regeringen skriver också att den inte tror att den pågående coronakrisen kommer att gynna det globala klimatarbetet på sikt. 

”Spridningen av sjukdomen covid-19 innebär en stor risk för den klimatomställning som Sverige och världen står inför. Nödvändiga investeringar i fossilfria och energieffektiva lösningar riskerar att skjutas på framtiden. De utsläppsminskningar som uppstår som en konsekvens av en generellt minskad ekonomisk aktivitet riskerar att bli kortvariga om viktiga klimatinvesteringar samtidigt skjuts på framtiden”, skriver regeringen i sin analys och sina slutsatser gällande miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. 

När det gäller miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan skriver regeringen vidare att etappmålet för 2020, 40 procent lägre utsläpp än utsläppen 1990, ännu inte har uppnåtts men att målet kommer att nås. Etappmålen för 2030 och 2040, minskade utsläpp om 63 respektive 75 procent, bedöms av regeringen dock inte kunna nås med befintliga styrmedel och åtgärder. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?