1515
Annons

Regeringen: Coronakrisen gynnar inte det globala klimatarbetet

Nödvändiga investeringar i fossilfria och energieffektiva lösningar riskerar att skjutas på framtiden som ett resultat av covid-19. Det skriver regeringen i den nya budgetpropositionen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff inför 2021 års budget.
Finansminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff inför 2021 års budget.Foto:Claudio Bresciani/TT

I budgetpropositionen för 2021, som lämnas till riksdagen i dag, konstaterar regeringen att den globala utvecklingen på klimatområdet är negativ i förhållande till det svenska miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. Regeringen konstaterar också att utsläppen i Sverige minskar, men inte tillräckligt snabbt. Regeringen skriver också att den inte tror att den pågående coronakrisen kommer att gynna det globala klimatarbetet på sikt. 

”Spridningen av sjukdomen covid-19 innebär en stor risk för den klimatomställning som Sverige och världen står inför. Nödvändiga investeringar i fossilfria och energieffektiva lösningar riskerar att skjutas på framtiden. De utsläppsminskningar som uppstår som en konsekvens av en generellt minskad ekonomisk aktivitet riskerar att bli kortvariga om viktiga klimatinvesteringar samtidigt skjuts på framtiden”, skriver regeringen i sin analys och sina slutsatser gällande miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan. 

När det gäller miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan skriver regeringen vidare att etappmålet för 2020, 40 procent lägre utsläpp än utsläppen 1990, ännu inte har uppnåtts men att målet kommer att nås. Etappmålen för 2030 och 2040, minskade utsläpp om 63 respektive 75 procent, bedöms av regeringen dock inte kunna nås med befintliga styrmedel och åtgärder. 


Göteborg lanserar system för cirkulär take away

Göteborg lanserar take away utan klimatnej. Det cirkulära systemet Panter ska underlätta för caféer och restauranger, samt deras besökare, att skräpa ned mindre. Mat och dryck delas ut i flergångsartiklar som ska lämnas tillbaka efter förtäring.

Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.
Med Panter kan kunder lämna tillbaka muggar och förpackningar efter att ha köpt hämtmat.Foto:Peter Kvarnström / Göteborg & Co AB

Från och med 2024 kommer restauranger och caféer ha lagkrav på sig att erbjuda alternativ till engångsartiklar. För att stötta verksamheterna att hantera omställningen går Göteborgs stad nu ut med lösningen Panter. 

Det är ett system där kunder får sin mat eller dryck i behållare uppmärkta med en QR-kod. Efter förtäring kan kunden lämna tillbaka behållaren på valfri restaurang eller kafé som ingår i systemet. Systemet är framtaget av företaget TINT.

”Panters unika system är helt i linje med vad vi vill uppnå med vårt hållbarhetsarbete i staden, då de återanvändningsbara lådorna och muggarna bidrar till en bättre miljö redan efter 20 användningar. Förpackningarna kan användas hundratals gånger och när de inte längre håller måttet tas de tillbaka till fabriken där de återvinns och blir nya behållare”, säger Filip Eklund, hållbarhetsutvecklare på kommunala Göteborg & Co, i ett pressmeddelande.

Staden kallar det för ett cirkulärt flergångssystem. Det testades nyligen på Scandinavium under en Miriam Bryant-konsert och tanken är att Panter ska provas vidare på fler evenemang framöver. Systemet uppges vara en viktig pusselbit i stadens strävan att skapa engångsfria evenemang i Göteborg.

”Vår förhoppning är att vi kan inspirera andra städer att göra detsamma. Det finns bara fördelar. Med mindre nedskräpning får vi en fin stad och en smartare resursanvändning”, säger Filip Eklund.

Panter kan användas på ett antal restauranger och caféer för närvarande. Men ambitionen är att fler ska ansluta sig. Panter är ett samarbete med Göteborgs Stad, Göteborg & Co, Got Event, Avenyföreningen, Innerstaden Göteborg och Nordstan Göteborg samt med stöd från Naturvårdsverket.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?