Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

”Regeringen borde ta större ansvar för hållbara och fossilfria investeringar”

SPP, en av de ledande aktörerna på tjänstepensionsmarknaden, är starkt kritiskt till hur regeringen hantera hållbarhet och krav på omställning till fossilfrihet i den kapitalförvaltning som regeringen har möjlighet att påverka. 

Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.
Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder.Foto:Hampus Andersson, Hampus Andersson (Di)

I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet uppmärksammar Staffan Hansén, vd SPP, och Åsa Wallenberg, vd SPP Fonder, vad de uppfattar som stora brister i kapitalförvaltning kopplad till statliga institutioner. 

”Många beslut om pensioner och kapitalförvaltning inom eller på uppdrag av staten fattas med bristande hållbarhetskrav. Fossilfria pensionsfonder och kapitalförvaltning inom alla statligt ägda och styrda verksamheter skulle kunna göra stor skillnad för att nå målen i Parisavtalet, och ligger i linje med de politiska mål som fastställts.” skriver SSP:s ledning i debattartikeln.

Staffan Hansén och Åsa Wallenberg konstaterar att många miljarder av statligt kontrollerat kapital ligger i bolag vars verksamhet enligt dem går i rakt motsatt riktning mot den Sverige och världen behöver gå i. De skriver vidare: 

”Ofta hamnar fokus på AP-fonderna, och enligt Naturskyddsföreningens rapport Fossilfria pensioner 2020 hade AP-fonderna 1-4 vid årsskiftet tillsammans investeringar i 89 av världens 200 största bolag med verksamhet inom fossil energi. Men sannolikt är felriktade investeringar sett till regeringens klimatmål ett större problem i statliga bolag, stiftelser och myndigheter som får mindre uppmärksamhet. De olika besluten är fattade långt ned i myndigheter, stiftelser och bolag där klimathänsyn kanske haft låg prioritet, och frågan inte väckts.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?