ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Regelkrångel bromsar hållbarhetsarbetet för globala företag

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lagstiftning, tillstånd och krångliga regelverk hindrar och försenar ofta företagens åtgärder för att ställa om i hållbar riktning.

Det var en av slutsatserna som drogs när Global Compact Network Sweden i fredags samlade vd:ar för åtta stora svenska företag till ett samtal med regeringsföreträdare och UN Global Compacts högsta chef Lise Kingo.

”Det var otroligt bra samtal. Kortfattat kan man säga att samtalet handlade om hur vi kan accelerera näringslivet mot de 17 SDG:erna. Global Compacts övergripande tema för nästa år är ”10 years to go”. En fråga som diskuterades var förstås hur Global Compact och vårt svenska nätverk kan hjälpa bolagen att bidra till att målen nås under nästa tioårsperiod”, säger Maria Collin, vd på Global Compact Network Sweden, till Aktuell Hållbarhet.

Företagen på plats var SSAB, Electrolux, Vattenfall, Skanska, Mannheimer Swartling, Holmen, Volvo Group och Cybercom. Från regeringen medverkade UD med den nya ambassadören för hållbart företagande Pär Ahlberger och från UN Global Compact medverkade Lise Kingo samt Maria Collin och Emma Ihre från Global Compact Network Sweden.

”För de vd:ar som var på plats är aktivt hållbarhetsarbete i dag en självklarhet. De vill göra mycket men de menar att satsningar stoppas redan i inledningsskedet av svårigheter att få olika tillstånd. Det här är bolag med verksamheter över hela världen och uppfattningen är att varierande lagstiftning och regelverk ibland gör det svårt att jobba effektivt över hela världen med att ställa om i linje med hållbarhetsmålen”, säger Maria Collin.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer