ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Rapport sågar Teslas klimatredovisning

  • Grön på utsidan, röd på insidan – så beskrivs Tesla i en analys.

Som en vattenmelon, grön på utsidan och röd på insidan. Så beskrivs Tesla av det brittiska analysföretaget Engaged Tracking som i en ny analys hävdar att det amerikanska bilföretagets klimatprestanda står i stark kontrast mot dess nollutsläpps-profil. 

Engaged Trackings analys visar att Teslas bilar inte alltid är så gröna som de antas vara, som en följd av de utsläpp som uppstår i samband med produktion av elbilar och framställning av elektricitet. 

Analysen visar också att Tesla, till skillnad från de flesta av sina konkurrenter, inte rapporterar bolagets växthusgasutsläpp. Engaged Tracking, som arbetar med att ta fram hållbarhetsinformation till investerare, är kritiskt till Teslas bristfälliga klimatrapportering.

"Det är uppseendeväckande att Tesla inte redovisar sina växthusgasutsläpp. Jag vet att en del stora amerikanska investerare har privata samtal med Tesla om detta, så det är möjligt att de redovisar nästa år men i nuläget görs det inte, säger Jonathan Harris, chefsanalytiker på Engaged Tracking till Aktuell Hållbarhet.

Analysen från Engaged Tracking riktar framför allt fokus på Teslas rapportering och hantering av klimatutsläpp, där Jonathan Harris team konstaterar att det amerikanska bolaget inte riktigt lever upp till sitt gröna varumärke.

”Forskningen visar att delar av industrin tar dess klimatpåverkan på allvar, medan företagsrapporteringen kring klimatförändringar och hantering av koldioxidutsläpp är svagare för andra mer uttalat ’gröna’ företag”, skriver Engaged Tracking i analysen och syftar då på Teslas bristfälliga rapportering.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies