Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Rapport: Så gynnas svenska företag av EU:s koldioxidskatt

EU:s föreslagna koldioxidskatt kan öka konkurrenskraften för svenska företag och kan därmed gynna delar av den svenska industrin. Alla branscher kommer dock inte att gynnas lika mycket. 

Det visar en ny rapport från Boston Consulting Group, BCG. Den så kallade ”Carbon Border Tax” är en del av EU:s gröna giv och syftar till att minska EU:s koldioxidavtryck med 50 procent. 

BCG beräknar att koldioxidskatten kommer att bli cirka 30 USD per ton koldioxid, ungefär lika lika mycket som utsläppsrätterna i utsläppshandelssystemet. Skatten innebär att företag utanför EU får betala en skatt i relation till koldioxidutsläppen från produkter som exporteras till EU. 

”Vår bedömning är att koldioxidskatten faktiskt kommer att genomföras. 25 procent av EU:s koldioxidavtryck kommer från importerade produkter. Det här är det enda sättet för EU att påverka företagen utanför EU och ge dem samma förutsättningar för företagen inom EU som styrs av utsläppshandelssystemet. Det är dels en rättvisefråga men också ett sätt för EU att driva en positiv utveckling globalt”, säger Johan Öberg, managing partner på BCG, som har gjort en särskild analys av hur koldioxidskatten påverkar den svenska industrin. 

Enligt analysen kommer skatten innebära ökade marknadsandelar och eventuellt också volymer för svenska företag inom metall, skog och papper, då utomeuropeiska företag här kommer att tvingas höja sina priser. För företag som tillverkar maskiner, bilar och kemikalier kommer kostnaderna istället att öka då importen av råvaror kommer att bli dyrare. 

”Svenska bolag har en stor möjlighet att öka sin konkurrenskraft i och med skatten då svenska varor inom Europa relativt sett blir billigare.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?