Annons

Rapport: Så gynnas svenska företag av EU:s koldioxidskatt

EU:s föreslagna koldioxidskatt kan öka konkurrenskraften för svenska företag och kan därmed gynna delar av den svenska industrin. Alla branscher kommer dock inte att gynnas lika mycket. 

Det visar en ny rapport från Boston Consulting Group, BCG. Den så kallade ”Carbon Border Tax” är en del av EU:s gröna giv och syftar till att minska EU:s koldioxidavtryck med 50 procent. 

BCG beräknar att koldioxidskatten kommer att bli cirka 30 USD per ton koldioxid, ungefär lika lika mycket som utsläppsrätterna i utsläppshandelssystemet. Skatten innebär att företag utanför EU får betala en skatt i relation till koldioxidutsläppen från produkter som exporteras till EU. 

”Vår bedömning är att koldioxidskatten faktiskt kommer att genomföras. 25 procent av EU:s koldioxidavtryck kommer från importerade produkter. Det här är det enda sättet för EU att påverka företagen utanför EU och ge dem samma förutsättningar för företagen inom EU som styrs av utsläppshandelssystemet. Det är dels en rättvisefråga men också ett sätt för EU att driva en positiv utveckling globalt”, säger Johan Öberg, managing partner på BCG, som har gjort en särskild analys av hur koldioxidskatten påverkar den svenska industrin. 

Enligt analysen kommer skatten innebära ökade marknadsandelar och eventuellt också volymer för svenska företag inom metall, skog och papper, då utomeuropeiska företag här kommer att tvingas höja sina priser. För företag som tillverkar maskiner, bilar och kemikalier kommer kostnaderna istället att öka då importen av råvaror kommer att bli dyrare. 

”Svenska bolag har en stor möjlighet att öka sin konkurrenskraft i och med skatten då svenska varor inom Europa relativt sett blir billigare.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera