Annons

Rapport: Klimatkrisen kan kosta 277.000 miljarder per år

Kostnaderna för klimatförändringen riskerar att inom 40 år uppgå till 5,4 biljoner USD per år på global nivå om utsläppen fortsätter öka. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

År 2200 beräknas den årliga kostnaden ligga på 31 biljoner USD, motsvarande ungefär 277 biljoner kronor – alltså 277.000 miljarder kronor. Detta enligt en rapport från CDP och University College London, som har räknat på kopplingen mellan klimatförändringen och BNP-utveckling.

Om utsläppen istället minskar i linje med Parisavtalets mål om maximalt två graders uppvärmning, beräknas den årliga kostnaden ligga på 1,8 biljoner USD år 2070. Detta beräknas också vara en platå som de årliga kostnaderna landar på, jämfört med scenariot med ökade utsläpp då klimatförändringens påverkan på BNP kraftigt ökad över tid.

Rapporten visar också att scenariot med ökade utsläpp riskerar att leda till att BNP-tillväxten minskar med 10 procent år 2050 och 25 procent år 2100.

”Med tanke på den potentiella omfattningen av kostnader och konsekvenserna för störningar i det globala systemet kan ekonomiska aktörer inte vänta på att rätt regulatoriska ändringar ska införas. Politiker, företag och finansiella aktörer kommer påverkas och därför borde de vara proaktiva med att investera i åtgärder för utsläppsminskningar och klimatanpassning”, säger Carole Ferguson, chef för investerarforskning på CDP, i en kommentar.

Rapportförfattarnas referensscenario för fortsatt ökade utsläpp, så kallat business-as-usual, ger en temperaturökning på 4,4 grader år 2100. Rapportförfattarna har använt sig av tre olika modeller för att räkna på klimatförändringens potentiella påverkan på BNP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera