1515

Rapport: Hållbarhetsfonder håller inte löften

Många stora europeiska hållbarhetsfonder är inte så hållbara som de påstår sig vara. En del av fonderna är till och med mindre hållbara än marknaden. Det visar en rapport från hedgefondförvaltaren Auriel Investors.

Forskaren Antti Savilaakso har testat hur pass hållbara de fonder är som påstår sig vara hållbara.
Forskaren Antti Savilaakso har testat hur pass hållbara de fonder är som påstår sig vara hållbara.Foto:Håkan Flank

Hållbara investeringar har fullkomligt exploderat under de senaste åren, då såväl efterfrågan som utbud av hållbara fonder har ökat markant. 

Men flera av de största hållbarhetsfonderna är inte så hållbara som de säger sig vara, och en del kan till och med ha en negativ påverkan. Det visar en ännu opublicerad rapport från den brittiska hedgefondförvaltaren Auriel Investors, som Aktuell Hållbarhet har tagit del av.

”Det är skrämmande att det finns fonder som påstås vara hållbara, som faktiskt är mindre hållbara än marknaden”, säger Antti Savilaakso, forskare och partner på Auriel Investors, med mer än 15 års erfarenhet inom hållbara investeringar på bland annat MSCI och Nordea NDA SE -0,97% Dagens utveckling .

Till grund för analysen har Auriel Investors utvecklat verktyget Impact-Cubed, som har testats och rekommenderats av flera europeiska pensionsförvaltare. 

Med hjälp av 14 olika mätpunkter, kring allt från vattenanvändning till könsbalans och affärsmodell, har rapportförfattarna undersökt hur stor andel av fondernas portfölj som har en aktiv hållbarhetspåverkan jämfört med index. 

Om man påstår att en fond är hållbar förväntas man skilja sig från sitt jämförelseindex, påpekar Antti Savilaakso. Han jämför med debatten kring indexkramande fonder, där flera fondbolag har blivit påkomna med att ta dyrt betalt för aktiv förvaltning när de i själva verket har legat nära index.

”Många hållbarhetsfonder gör vågade uttalanden om hur hållbara de är. De tar betalt efter dessa påståenden och är väldigt dyra. Samtidigt levererar de inte alltid på det löftet. Det är i grund och botten vad vår rapport säger.”

Bland de 25 fonder som har testats återfinns välkända förvaltare som Aberdeen, Goldman Sachs, JPMorgan, Nordea och RobecoSAM. Rapportförfattarna har emellertid valt att redovisa resultatet för varje enskild fond anonymt eftersom deras advokat har påpekat att resultaten är kontroversiella.

På frågan om det går att uttyda några trender i resultatet svarar Antti Savilaakso att mindre förvaltarbolag som är dedikerade inom hållbarhet tenderar att ha mer positiv påverkan.

”Det innebär nödvändigtvis inte att små förvaltare är bättre, utan snarare att hållbara investeringar inte är något som kan tas lätt på”, säger Antti Savilaakso.

Han påpekar att hållbarhar investeringar kräver dedikerade team och resurser. Något som större banker och investeringsorganisationer tycks ha lättare att göra anspråk på, även om de inte når dit resultatmässigt. 

Antti Savilaakso menar därför att man bör ta hållbarhetsfondernas marknadsföring med en smula salt.

”Kapitalförvaltare har alltid ett incitament att säga att deras fond är mer hållbar än vad den faktiskt är. Det är så extremt stor efterfrågan på den typen av produkter nu”, säger Antti Savilaakso, och jämför med tiden innan it-bubblan när så gott som alla företag plötsligt räknades som it-företag.

Tror du att det handlar om medveten greenwashing?
”Jag tror inte det handlar om någon medveten greenwashing från fondförvaltarna, men de är bara väldigt bekväma med att göra vågade påståenden kring hållbarhet eftersom det är svårt för dem att bli påkomna. Även om de skulle bli påkomna kan de alltid kriskommunicera, eller på annat sätt förklara, sig ut ur problemet”, säger Antti Savilaakso.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?