Annons

Professorn: Så maxar du vinsten med hållbarhet

Att hållbart företagande kan vara bra för affärerna har ett flertal experter konstaterat. Men hur ska industrin agera för att nå dit?

Magnus Wiktorsson, professor på Kungliga Tekniska högskolan, listar sina bästa tips.

Magnus Wiktorsson är professor i produktionslogistik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han visar hur engagemang för miljön även leder till ekonomiska förbättringar.
Magnus Wiktorsson är professor i produktionslogistik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han visar hur engagemang för miljön även leder till ekonomiska förbättringar.Foto:Fredrik Sandberg.

Just nu pågår ett paradigmskifte inom industrisektorn. Det handlar om nya tekniker, automatisering och digitalisering som skapar en smartare produktion. Även frågan om hållbarhet har hamnat högt upp på agendan.

”Industrins omställning mot hållbarhet leds av tre drivkrafter – sänkta kostnader, att nya värden skapas och etablering av nya standarder och regleringar. Ur ett långsiktigt perspektiv är det absolut ekonomiskt fördelaktigt att göra hållbarhetssatsningar”, säger Magnus Wiktorsson, professor i produktionslogistik på Kungliga Tekniska högskolan.

Här utvecklar Magnus Wiktorsson fyra tips för hur industrin kan ställa om för att nå både högre lönsamhet och klara av att öka hållbarheten.

1. Nytt produktionstänkande
”Industrin bör utforma bättre produktionstänkande i fler delar av sina värdekedjor och se över hur den cirkulära ekonomin kan industrialiseras. Det skulle kunna göras genom att satsa på återtillverkning, uppgradering och renovering av produkter. Denna punkt handlar med andra ord om hur företag ser över samspelet mellan affärsmodell och drivkrafterna som främjar hållbarhet”, säger Magnus Wiktorsson.

2. Produktionssystem
”Delvis kan industrin titta på vilken typ av energi som köps in, men företagen bör även analysera sin energieffektivitet och sina transporter. Inom detta område går utvecklingen framåt och det finns redan fabriker som till stor del är självförsörjande på energi.”

”Materialflöden bör analyseras för att kartlägga vad som köps in och släpps ut. Här finns det rent krasst stora besparingar att göra genom att gå över till att använda material som är enklare att återvinna och där även restmaterialet kan återanvändas eller säljas vidare.”

3. Digitalisering och nya tekniker
”Industriföretagen bör utnyttja digitaliseringen och använda nya tekniker, material och affärsmodeller för att ställa om fabrikers processer till att bli mer resurs- och energibesparande. Många maskinparker är redan uppbyggda vilket gör uppgraderingen viktig. Men vad som blir ett hinder är att företag behöva vänta tills nästa investeringsfönster innan de på allvar kan satsa.”

4. Integrera miljöarbetet
”Att knyta ihop miljöarbetet med det övriga förbättringsarbetet är fundamentalt. Men för att göra hållbarhet mer relevant för det interna arbetet krävs det att ledningen mäter, uppmärksammar och följer upp frågor inom området. Det är först när industrin blir lika engagerad i miljöfrågor som i kvalitetsaspekter som det skapas en riktig hävstång.”


Innehåll från Visiba CareAnnons

Digitala vårdmöten är här för att stanna

Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 
Med hjälp av AI-teknik guidar Visiba Cares tjänst Red Robin patienter och vårdpersonal. 

Behovet och användandet av digitala lösningar inom vården har ökat drastiskt under coronapandemin. Dessa lösningar kommer fortsätta att nyttjas även efter krisen, menar Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care, och pekar på mer patienttid för vårdgivaren som en av många fördelar. 

Efter coronavirusets utbrott har vården tagit stor plats i debatter och på nyhetssidor. Vårdpersonal är hårt belastad och vård som inte är kopplad till pandemin har skjutits upp. 

- Det kommer inte bli en tydlig avslutning på covid-19 i Sverige inom förutsebar tid, utan vi kommer förmodligen behöva leva med pandemin länge. Samtidigt finns det ett stort behov att börja beta av den vård som blivit uppskjuten. Då är digitala lösningar ett viktigt stöd för att kunna hantera en längre period av en pandemi och samtidigt få den övriga verksamheten att fungera, säger Peter Tyreholt, produktchef på Visiba Care.

Dramatisk ökning av digitala vårdmöten under coronakrisen

Visiba Care grundades 2014 och har sedan dess gett vården möjlighet att möta patienter digitalt, antingen via videosamtal eller chatt beroende på ärende. Behovet av digitala vårdmöten har skjutit i höjden under rådande kris – sedan 11 mars har volymen av digitala möten per dag ökat med 660 procent. 

- Vi har haft en del att göra, milt uttryck. Många av våra befintliga kunder har varit oerhört flexibla i sina arbetssätt och flera av dem ställde om på dagen, säger Peter Tyreholt. 

EXTERN LÄNK: Så funkar Visiba Cares lösning  

Lätt för vårdorganisationer att anpassa sitt vårdutbud med plattformen

Bolaget riktar sig främst till stora vårdorganisationer – som regioner, kommuner eller större privata vårdgivare – till vilka de levererar en skalbar digital plattform under organisationens eget varumärke där de kan öppna en eller flera digitala mottagningar och anpassa sina erbjudanden. Detta har många också gjort under våren. Peter Tyreholt berättar:

- Ett exempel är vårdcentralerna Bra Liv, som är Jönköpings primärvård. De har flera gånger konfigurerat sina vårderbjudanden för att anpassa sig efter händelseutvecklingen av viruset, till exempel att patienter med luftvägssymtom först tas emot digitalt och nu senast för att hantera det utökade uppdraget runt provtagning.

EXTERN LÄNK: Läs hur Visiba Care med hjälp av AI-teknik guidar patienter till rätt plats i vårdkedjan

Peter Tyreholt tror inte att svensk sjukvård kommer att återgå till det normala när väl pandemin har lagt sig. Undersökningar visar exempelvis att både patienter och vårdutövare ställer sig positiva till digitala möten efter att ha provat dem.

- Det har också pratats länge om att flytta point of care, alltså var du behandlas, så nära hemmet som möjligt. Detta kommer nu att öka kraftigt eftersom det blivit tydligare än kanske någonsin att centrala samlingsplatser är sårbara när något är smittosamt, säger han och avslutar:

- Digitalisering erbjuder helt nya sätt att organisera vården och den möjliggör att man kan automatisera många processer, vilket frigör livsviktig tid som vårdgivarna kan lägga på sina patienter istället. 

Fakta Visiba Care
Visiba Care lanserades 2014 och är idag Nordens ledande plattform för digitala vårdbesök. Plattformen används av över hälften av Sveriges regioner, på över 1 500 mottagningar och inom en stor bredd av vårdverksamheter, både inom hemsjukvård, primärvård och specialistvård. Visiba Care har stor erfarenhet av att hjälpa vårdgivare att komma igång och framgångsrikt införa digitala vårdmöten.
Läs mer på www.visibacare.com 

Mer från Visiba Care

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visiba Care och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?