Annons

Professorn: Så maxar du vinsten med hållbarhet

Att hållbart företagande kan vara bra för affärerna har ett flertal experter konstaterat. Men hur ska industrin agera för att nå dit?

Magnus Wiktorsson, professor på Kungliga Tekniska högskolan, listar sina bästa tips.

Magnus Wiktorsson är professor i produktionslogistik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han visar hur engagemang för miljön även leder till ekonomiska förbättringar.
Magnus Wiktorsson är professor i produktionslogistik vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han visar hur engagemang för miljön även leder till ekonomiska förbättringar.Foto:Fredrik Sandberg.

Just nu pågår ett paradigmskifte inom industrisektorn. Det handlar om nya tekniker, automatisering och digitalisering som skapar en smartare produktion. Även frågan om hållbarhet har hamnat högt upp på agendan.

”Industrins omställning mot hållbarhet leds av tre drivkrafter – sänkta kostnader, att nya värden skapas och etablering av nya standarder och regleringar. Ur ett långsiktigt perspektiv är det absolut ekonomiskt fördelaktigt att göra hållbarhetssatsningar”, säger Magnus Wiktorsson, professor i produktionslogistik på Kungliga Tekniska högskolan.

Här utvecklar Magnus Wiktorsson fyra tips för hur industrin kan ställa om för att nå både högre lönsamhet och klara av att öka hållbarheten.

1. Nytt produktionstänkande
”Industrin bör utforma bättre produktionstänkande i fler delar av sina värdekedjor och se över hur den cirkulära ekonomin kan industrialiseras. Det skulle kunna göras genom att satsa på återtillverkning, uppgradering och renovering av produkter. Denna punkt handlar med andra ord om hur företag ser över samspelet mellan affärsmodell och drivkrafterna som främjar hållbarhet”, säger Magnus Wiktorsson.

2. Produktionssystem
”Delvis kan industrin titta på vilken typ av energi som köps in, men företagen bör även analysera sin energieffektivitet och sina transporter. Inom detta område går utvecklingen framåt och det finns redan fabriker som till stor del är självförsörjande på energi.”

”Materialflöden bör analyseras för att kartlägga vad som köps in och släpps ut. Här finns det rent krasst stora besparingar att göra genom att gå över till att använda material som är enklare att återvinna och där även restmaterialet kan återanvändas eller säljas vidare.”

3. Digitalisering och nya tekniker
”Industriföretagen bör utnyttja digitaliseringen och använda nya tekniker, material och affärsmodeller för att ställa om fabrikers processer till att bli mer resurs- och energibesparande. Många maskinparker är redan uppbyggda vilket gör uppgraderingen viktig. Men vad som blir ett hinder är att företag behöva vänta tills nästa investeringsfönster innan de på allvar kan satsa.”

4. Integrera miljöarbetet
”Att knyta ihop miljöarbetet med det övriga förbättringsarbetet är fundamentalt. Men för att göra hållbarhet mer relevant för det interna arbetet krävs det att ledningen mäter, uppmärksammar och följer upp frågor inom området. Det är först när industrin blir lika engagerad i miljöfrågor som i kvalitetsaspekter som det skapas en riktig hävstång.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?