Annons

Professorn: ”Omöjligt bli ledande finanscentrum om vi missar talangerna”

Inte ens en examen från Handelshögskolan i Stockholm är tillräcklig kvalitetsstämpel för den som vill in i den svenska finansbranschen. Inte om du inte pratar svenska. 

”Jag är förvånad över att vi inte har större makt att öppna dörrar med vårt varumärke”, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi. 

Professor Bo Becker.
Professor Bo Becker.Foto:Nicklas Gustafsson

Allt fler röster höjs i kritik mot den svenska finansbranschen som anses vara alltför svår att ta sig in i för den som inte har de rätta nätverken. Och att det rör sig om mer än enskildas upplevelser bekräftas av Bo Becker, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan, vars masterprogram varje år examinerar 90 studenter, av vilka lite fler än 50 procent har utländsk bakgrund.

”Stockholm har inte tagit till sig av det utbud av talanger som kommer från utbildningen. Vi har utländska studenter, från länder som Kina och Tyskland, som är intresserade av att arbeta i Sverige. Men många hittar inte en position som passar”, säger han.

De arbetsplatser som kräver att de anställda talar svenska har av naturliga skäl svårt att anställa icke svensktalande. Men även banker och bolag som har stor verksamhet internationellt brukar vara restriktiva med att ta in de som inte behärskar språket, menar Bo Becker.

Beror det här på nepotism eller strukturell rasism?
”Jag vet inte hur produktivt det är att använda ordet rasism. Men det finns strukturella problem som gör det svårt att ta sig in. Om rekryteringen sker via nätverk, då blir det enklare att få jobb för den grupp av studenter som har bättre tillgång till nätverken.”

Vad gör exempelvis de svenska bankerna för fel?
”Min känsla är inte att de gör någon jättetabbe. Men det händer nog att arbetsgivare stannar vid svenska språket av bekvämlighet och använder konventionella rekryteringsmetoder som är nätverksbaserade.”

Varför är det så svårt att få till en förändring?
”Det är en ny utmaning för branschen. De stora svenska finansbolagen har inte haft så mycket verksamhet utanför Sverige tidigare.”

När Bo Becker för sju år sedan kom till Stockholm efter att ha varit på Harvard University levde han i tron att samtliga studenter med diplom från Handelshögskolan skulle ha någorlunda lätt att också få ett jobb i den svenska finansbranschen. Men så var det inte, visade det sig, och ingenting har egentligen hänt sedan dess. 

”Vi lyckas inte fullt ut att öppna dörrar för utländsk talang i Sverige. För oss är det en nackdel, eftersom det blir svårare att leda ett konkurrenskraftigt internationellt masterprogram när det ser ut så. Jag kan placera folk på Goldman Sachs i London, men jag vill ju även kunna slussa in begåvade kineser eller tyskar i Sverige.”

Vad går den svenska finansbranschen miste om?
”Lyckas vi inte inkorporera utländska talanger, så blir vi inte något ledande finanscentrum. För varje år som går missar man mer och mer talang. Det blir dyrare och dyrare att inte tänka igenom det här.”

Dock finns undantag inom finansbranschen som ligger i framkant när det kommer till frågan om mångfald. Bo Becker nämner Venture capital.

”De verkar i en global kontext där kulturen är öppen på många sätt. Svenska VC-företag har hittat många av våra duktiga utländska studenter”, säger han.

Ett sätt för övriga finansbranschen att komma framåt i frågan vore genom mer strukturerade och formaliserade anställningsprocesser med exempelvis avkodade CV:n, tror Bo Becker. 

Ett annat alternativ vore att göra som exempelvis Goldman Sachs och sätta mål för hur hög andel av de anställda och befordrade som ska vara kvinnor eller tillhöra någon av landets minoriteter. 

”Det blir någon duktig kille som får stryka på foten, men just nu går det för långsamt. De gånger någon av mina utländska studenter faktiskt får jobb i Sverige brukar det vara jättesuccé.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera