ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Hållbart näringsliv

Professorn: ”Lätt att komma igång med cirkulär ekonomi”

Att erbjuda en tjänst, att omvandla produkten, att vara möjliggörare eller att fokusera på produktens slutskede. Det är fyra möjliga strategier för företag som vill komma igång med att arbeta cirkulärt. Det sade Markus Zils, professor i cirkulär ekonomi och företagsledning vid universitetet i Exeter, England, när han under förmiddagen talade på konferensen Cirkulär ekonomi i Stockholm.

Enligt Markus Zils är det lätt för företag att komma igång med cirkulär ekonomi.

”Om du samlar dina kollegor och väljer ut och diskuterar en produkt i din organisation som du tycker är alltför linjär så är inte problemet att du inte kommer att få idéer. Du kommer att få för många idéer. Ta en av dem och experimentera med den”, var Markus Zils råd.

De fyra strategierna exemplifierar han med produkter från fyra företag. Det första är Philips försäljning av gatubelysning som tjänst till staden Singapore. Enligt Markus Zils skapar företaget mer värde genom att ta hand om och sköta driften av produkten än det skulle ha gjort genom att sälja lamporna. Det andra exemplet är Tarkett, som omvandlade sina mattor genom att övergå till en annan typ av fiber som gjorde att de kunde återvinnas.

Exempel på den tredje strategin, att vara en möjliggörare, är företaget Ifixit som tillhandahåller manualer för reparation av till exempel telefoner gratis på internet – och sedan säljer verktygen som behövs. Den fjärde strategin exemplifieras av företaget reBuy som började med att sälja begagnade böcker och numera vidareförsäljer en rad produkter samtidigt som kvaliteten kontrolleras.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer