1515

Professorn: ”Lätt att komma igång med cirkulär ekonomi”

Att erbjuda en tjänst, att omvandla produkten, att vara möjliggörare eller att fokusera på produktens slutskede. Det är fyra möjliga strategier för företag som vill komma igång med att arbeta cirkulärt. Det sade Markus Zils, professor i cirkulär ekonomi och företagsledning vid universitetet i Exeter, England, när han under förmiddagen talade på konferensen Cirkulär ekonomi i Stockholm.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Enligt Markus Zils är det lätt för företag att komma igång med cirkulär ekonomi.

”Om du samlar dina kollegor och väljer ut och diskuterar en produkt i din organisation som du tycker är alltför linjär så är inte problemet att du inte kommer att få idéer. Du kommer att få för många idéer. Ta en av dem och experimentera med den”, var Markus Zils råd.

De fyra strategierna exemplifierar han med produkter från fyra företag. Det första är Philips försäljning av gatubelysning som tjänst till staden Singapore. Enligt Markus Zils skapar företaget mer värde genom att ta hand om och sköta driften av produkten än det skulle ha gjort genom att sälja lamporna. Det andra exemplet är Tarkett, som omvandlade sina mattor genom att övergå till en annan typ av fiber som gjorde att de kunde återvinnas.

Exempel på den tredje strategin, att vara en möjliggörare, är företaget Ifixit som tillhandahåller manualer för reparation av till exempel telefoner gratis på internet – och sedan säljer verktygen som behövs. Den fjärde strategin exemplifieras av företaget reBuy som började med att sälja begagnade böcker och numera vidareförsäljer en rad produkter samtidigt som kvaliteten kontrolleras.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?