En domstol i Nederländerna slog i veckan fast att Shell måste minska sina koldioxidutsläpp med 45 procent till 2030, snarare än de 20 procent oljejätten utfäst. Domslutet följer efter en rättsprocess där ett flertal miljöorganisationer tillsammans med 17.000 holländska medborgare stämt bolaget Royal Dutch Shell som har sitt huvudkontor i Haag.
”Att det över huvud taget tas upp i domstol är unikt. Domstolsbeslut och efterföljande publicitet kan ju göra det lättare för politiker att kräva åtgärder. Framförallt finns det ett stort symbolvärde”, säger Filip Johnsson, professor i energisystem vid Chalmers.
Beslutet kommer att överklagas, men anses ändå vara en seger av många forskare och miljöaktivister.
På amerikanska Exxon Mobils EWRK +1,33% Dagens utveckling årsstämma förlorade vd:n Darren Woods, som högljutt protesterat mot klimatåtgärder, striden mot det lilla investmentbolaget Engine No 1 som kontrollerar 0,02 procent av aktierna i oljebolaget. Det innebär att Engine No 1, som vill att Exxon Mobil ska diversifiera till verksamheter utanför olja och gas och aktivt arbeta mot klimatförändringarna, får igenom minst två av sina föreslagna styrelsemedlemmar.
Det lilla investmentbolaget backades bland annat upp av Blackrock, som är världens största kapitalförvaltare och kontrollerar 6,7 procent av aktierna i Exxon Mobil.

Amerikanska Chevron åkte också på ett bakslag när aktieägarna under onsdagen röstade för ett för ett förslag om att bolaget ska minska sina utsläpp. Kravet innefattar inte bara bolagets egen produktion, utan även slutprodukten som säljs till konsumenten vilket lär innebära stora omställningar i bolaget.
”Det är just användandet av deras produkter som ger de största utsläppen, så det finns få saker de kan göra. Det är hela kärnverksamheten som behöver ställas om”, säger Filip Johnsson.
Vad innebär det här för klimatet?
”Jag hoppas att det kommer bli ett större tryck på åtgärder för att minska klimatpåverkan längs företagens hela värdekedja, att skapa investeringar med lägre risk och sluta investera i fossila bränslen. Det händer ju redan att många företag, inte minst i Sverige, försöker se om sin aktieportfölj. Man kan urskilja en trend, men det kommer ta tid innan vi ser resultaten”, säger Filip Johnsson.