ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Prisras på utsläppsrätter – ”väldigt ovanlig rörelse”

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Europeiska bolag öser ut utsläppsrätter på marknaden och priset har rasat. Det innebär minskade kostnader för svenska storbolag.

Priserna på utsläppsrätter har sedan i augusti i fjol legat stabila kring nivån 23-25 euro per ton. Men när coronakrisen svepte in över Europa kraschade marknaden.

Priset föll snabbt med som mest över 40 procent och efter en rekyl handlas nu  utsläppsrätter till 17,20 euro per ton.

”Det som hänt de senaste tre veckorna är en väldigt ovanlig rörelse för den här marknaden,” säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsföretaget Bixia.

Bakom prisraset ligger fruktan för en annalkande lågkonjunktur. Många bolag har dragit ned på verksamheten ordentligt och och räknar med minskad produktion framöver. I länder som Tyskland och Frankrike har elanvändningen minskat med 20 procent och elbolagen som producerar med gas och kolkraft får ett överskott på utsläppsrätter. 

”Marknaden förväntar sig en ordentlig lågkonjunktur framöver. Bolag som köpt på sig utsläppsrätter börjar sälja av nu och då blir det ett överutbud”, förklarar Johan Sigvardsson på Bixia.

Bolag som gruvbolaget LKAB, flygbolaget SAS och stålbolaget SSAB måste köpa utsläppsrätter och gynnas av lägre priser, även till exempel SAS räknat med stigande priser och prissäkrat en del av sina inköp. 

För statliga Vattenfall kan prisraset innebära hundratals miljoner i minskade kostnader. Under 2019 steg Vattenfalls kostnader för koldioxidutsläppsrätter med 1,6 miljarder till 3,7 miljarder kronor jämfört med 2018. 

Bolaget vill i dag inte ge några kommentarer om hur mycket prisraset kan betyda för kostnaderna.

”Kostnader för CO2 och bränsle (kol och gas) påverkar tillsammans med elpriset lönsamheten för Vattenfalls fossileldade kraftproduktion på kontinenten. Vi kommer att kommentera på kvartalets utveckling i Q1-rapporten som släpps 29 april” skriver Vattenfalls pressavdelning till Di.

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer