1515

Prisras på utsläppsrätter – ”väldigt ovanlig rörelse”

Europeiska bolag öser ut utsläppsrätter på marknaden och priset har rasat. Det innebär minskade kostnader för svenska storbolag.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Priserna på utsläppsrätter har sedan i augusti i fjol legat stabila kring nivån 23-25 euro per ton. Men när coronakrisen svepte in över Europa kraschade marknaden.

Priset föll snabbt med som mest över 40 procent och efter en rekyl handlas nu  utsläppsrätter till 17,20 euro per ton.

”Det som hänt de senaste tre veckorna är en väldigt ovanlig rörelse för den här marknaden,” säger Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsföretaget Bixia.

Bakom prisraset ligger fruktan för en annalkande lågkonjunktur. Många bolag har dragit ned på verksamheten ordentligt och och räknar med minskad produktion framöver. I länder som Tyskland och Frankrike har elanvändningen minskat med 20 procent och elbolagen som producerar med gas och kolkraft får ett överskott på utsläppsrätter. 

”Marknaden förväntar sig en ordentlig lågkonjunktur framöver. Bolag som köpt på sig utsläppsrätter börjar sälja av nu och då blir det ett överutbud”, förklarar Johan Sigvardsson på Bixia.

Bolag som gruvbolaget LKAB, flygbolaget SAS och stålbolaget SSAB måste köpa utsläppsrätter och gynnas av lägre priser, även till exempel SAS räknat med stigande priser och prissäkrat en del av sina inköp. 

För statliga Vattenfall kan prisraset innebära hundratals miljoner i minskade kostnader. Under 2019 steg Vattenfalls kostnader för koldioxidutsläppsrätter med 1,6 miljarder till 3,7 miljarder kronor jämfört med 2018. 

Bolaget vill i dag inte ge några kommentarer om hur mycket prisraset kan betyda för kostnaderna.

”Kostnader för CO2 och bränsle (kol och gas) påverkar tillsammans med elpriset lönsamheten för Vattenfalls fossileldade kraftproduktion på kontinenten. Vi kommer att kommentera på kvartalets utveckling i Q1-rapporten som släpps 29 april” skriver Vattenfalls pressavdelning till Di.

 


Innehåll från Tele2Annons

Intresset ökar för cirkulära affärsmodeller

Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.
Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2.

Cirkulär ekonomi framhålls ofta som lösningen på klimatkrisen. Det är inte konstigt. Affärsmodeller som bygger på kretslopp istället för slit-och-släng-tänk är i dag en förutsättning för att vi ska kunna lämna över en bättre värld till våra barn.

Här har it- och telekombranschen en viktig roll – och ett stort ansvar.

Läs hela artikeln här.

Vi har i dag en kraftig överförbrukning av jordens resurser och skulle behöva 1,75 jordklot för att upprätthålla vår nuvarande globala konsumtion. Det är en ekvation som inte håller, utan det kräver att vi förändrar vårt sätt att tänka, leva och producera varor.

Inte minst gäller det it och telekom, som varje år genererar 40 miljoner ton elektroniskt avfall globalt sett. Här vill Tele2 vara ett föredöme. Företagets ambition är inte bara att bli ledande i branschen inom hållbarhet, utan även att inspirera kunderna att bli mer cirkulära – och klimatsmarta.

– Inom Tele2 ser vi cirkulär ekonomi som det bästa sättet att bekämpa klimatförändringarna. Klimat och cirkulärt hänger ihop – därför är det en av huvudpunkterna i vår nya hållbarhetsstrategi, säger Erik Wottrich, global hållbarhetschef på Tele2. 

Kräver nya sätt att tänka  

Men vad innebär egentligen begreppet cirkulär ekonomi? 

Man kan säga att det är motsatsen till den nuvarande linjära ekonomin där vi producerar en produkt, använder den och sedan slänger den. Cirkulär ekonomi innebär att vi lämnar det traditionella slit-och-släng-tänket och i stället går över till modeller som bygger på ett kretslopp. Produkter utformas för att kunna plockas isär så att de kan lagas, uppgraderas, renoveras, omtillverkas och återvinnas. 

Det kräver att vi tänker om helt – att förändra vårt tankesätt från det linjära till det cirkulära tänket. I Tele2s fall handlar det om flera parallella satsningar. Bland annat vill företaget minska mängden avfall från de produkter och tjänster som man säljer och köper in. Det betyder att produkter och material måste designas så att de kan återanvändas, repareras, återvinnas eller energiutvinnas – i den prioritetsordningen. 

Vill göra det enkelt

Det första steget, återanvändning, innebär att du lämnar din gamla mobil i en Tele2-butik, där den renoveras och sedan säljs på andrahandsmarknaden. Det andra steget är reparation – efter ett par års användning lämnas mobilen in för lagning. Steg tre, återvinning, innebär att mobilen lämnas in i butik för komponentåtervinning och källsortering. När det inte längre finns möjlighet att återvinna ett material kan det bli bränsle i en kraftvärmeanläggning – steg fyra. 

– Det ska vara enkelt att återvinna våra produkter. Vi har kommit ganska långt när det gäller återtag och återanvändning av mobiltelefoner. Nu satsar vi på att bli lika bra både när det gäller nätverksutrustning och routrar samt när vi moderniserar infrastruktur och basstationer i samband med att vi bygger ut 5G-nätet, säger Erik Wottrich.

Abonnera istället för att köpa 

Ett annat prioriterat område för Tele2 är att utveckla cirkulära produkter och tjänster, som ”Mobil som tjänst”. Det innebär att ett företag abonnerar på en tjänst i stället för att köpa in mobiltelefoner till personalen. Livscykelhantering och återvinning av telefonerna kommer på köpet. 

Enligt Erik Wottrich ökar intresset stadigt för cirkulära affärsmodeller. 

– Många av våra företagskunder har ambitiösa hållbarhetsstrategier där det allt oftare förekommer krav på att deras leverantörer ska vara cirkulära. Vi tycker att det är bra – vi vill att våra kunder ska ställa höga krav på oss. Det gör det lättare för oss att leda omställningen i branschen. 

Läs mer om Tele2:s arbete med hållbarhet här. 

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?