ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Utsläpp från industrin

Priset på utsläppsrätter rasar – ”ingen anledning till oro”

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Corona-pandemin gör nu att utsläppen faller och därmed priset på utsläppsrätter. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet. 

Den senaste tiden har priset på utsläppsrätter fallit med 35 procent och för första gången på 15 månader handlas utsläppsrätter under 19 euro per ton. 

De fallande priserna har förklarats med corona-pandemin som stängt ner många stora industriländer. Industriproduktionen har bromsat in eller helt stoppats vilket ger minskade utsläpp och därmed en minskad efterfrågan på utsläppsrätter. Men Magnus Nilsson, konsult inom miljö och klimat, har en annan förklaring.

”Det är alltid svängningar de här veckorna i mars, strax innan företagen vid månadsskiftet ska redovisa till Kommissionen hur stora utsläppen var föregående år. En del sitter på onödigt många utsläppsrätter, en del på för få”, säger Magnus Nilsson till Aktuell Hållbarhet.

Dave Jones, analytiker på gruppen Ember som arbetar med att driva på utfasning av kol, säger till nyhetstjänsten Ends Europe att ett fortsatt och bestående prisfall kan kräva någon form av åtgärder, i form av att ”någon ger någon slags försäkran att det är reformer på väg och att det inte är önskvärt med ett koldioxidpris på under 20 euro”.

Men enligt Magnus Nilsson kan det i nuläget vara bra om priset på utsläppsrätter faller.

”De som vill ha ett högt pris på utsläppsrätter är de som investerar i vindkraftverk och liknande. Men om man ser det från samhällsekonomisk synpunkt är det bra att utsläppspriset går ner när samhället i övrigt har det kämpigt. Det dämpar både hög- och lågkonjunktur om man låter priset slå igenom.”

Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer