1515

Priset på utsläppsrätter rasar – ”ingen anledning till oro”

Corona-pandemin gör nu att utsläppen faller och därmed priset på utsläppsrätter. Det rapporterar Aktuell Hållbarhet. 

Foto:Anders Wiklund/TT

Den senaste tiden har priset på utsläppsrätter fallit med 35 procent och för första gången på 15 månader handlas utsläppsrätter under 19 euro per ton. 

De fallande priserna har förklarats med corona-pandemin som stängt ner många stora industriländer. Industriproduktionen har bromsat in eller helt stoppats vilket ger minskade utsläpp och därmed en minskad efterfrågan på utsläppsrätter. Men Magnus Nilsson, konsult inom miljö och klimat, har en annan förklaring.

”Det är alltid svängningar de här veckorna i mars, strax innan företagen vid månadsskiftet ska redovisa till Kommissionen hur stora utsläppen var föregående år. En del sitter på onödigt många utsläppsrätter, en del på för få”, säger Magnus Nilsson till Aktuell Hållbarhet.

Dave Jones, analytiker på gruppen Ember som arbetar med att driva på utfasning av kol, säger till nyhetstjänsten Ends Europe att ett fortsatt och bestående prisfall kan kräva någon form av åtgärder, i form av att ”någon ger någon slags försäkran att det är reformer på väg och att det inte är önskvärt med ett koldioxidpris på under 20 euro”.

Men enligt Magnus Nilsson kan det i nuläget vara bra om priset på utsläppsrätter faller.

”De som vill ha ett högt pris på utsläppsrätter är de som investerar i vindkraftverk och liknande. Men om man ser det från samhällsekonomisk synpunkt är det bra att utsläppspriset går ner när samhället i övrigt har det kämpigt. Det dämpar både hög- och lågkonjunktur om man låter priset slå igenom.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?