1515
Annons

Priset för Sveriges skeva näringsliv: 352 miljarder

Det är inte bara kvinnorna som förlorar på ett näringsliv som inte är jämlikt, det drabbar hela den svenska ekonomin. 

”Det finns en fantastisk potential”, säger KPA Pensions tf vd Johan Sjöström. 

Foto:Most Photos

”Det är pappas jävla ansvarsområde säger mamma.”

Vem har inte sett reklamfilmen om gympapåsen som KPA Pension producerat för att med en blinkning elda på jämställdhetsdebatten. Den är långt ifrån det enda försäkringsbolaget, som är en del av Folksam, gör för att driva frågan. 

KPA Pension, som förvaltar kommun- och regionanställdas tjänstepension, har med sina dryga 80 procent kvinnliga pensionstagare en naturlig koppling till frågan. 

”Vår uppgift är att se till att våra kunder får en bra pension. Vårt pensionssystem bygger ju på livstidsinkomsten och då blir pensionen väldigt beroende av de val man gör under sin förvärvsaktiva tid, som deltid eller hur man delar på föräldrapenningen”, säger Johan Sjöström, tillförordnad vd i KPA Pension.

Den livliga debatten om individualiserad föräldraförsäkring som pågick för dryga två år sedan ledde till vissa förändringar men fortfarande långt ifrån en helt jämställd fördelning. 

KPA Pensions tf vd Johan Sjöström.
KPA Pensions tf vd Johan Sjöström.Foto:Kate Gabor

KPA Pension gav Lennart Flood, professor emeritus i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, i uppdrag att simulera effekter på löner och pensioner om föräldradagarna i en grupp millennials delades lika.

”I ett scenario där det antogs att föräldraledigheten delas lika och att kvinnors löner till följd av detta på sikt anpassades till männens fick kvinnorna 95 procent av männens pension i gruppen med millennials. Det kan jämföras med att kvinnor, enligt samma simulering, förväntas få 87 procent av mäns pension i samma population om inget förändras från idag”, säger Johan Sjöström.

Han tillägger att om alla åldersgrupper inkluderas i Sverige så får kvinnorna 74 procent av mäns pension idag.

KPA Pension har också gjort beräkningar över vilka effekter som skulle uppstå om kvinnor jobbade lika många timmar som män med samma sysselsättningsgrad. Resultatet pekade på att Sveriges BNP skulle öka med hisnande 352 miljarder kronor, eller cirka 7 procent, om så vore fallet.

”Det finns en fantastisk potential att öka den ekonomiska tillväxten i samhället som i sin tur kan bidra till en del av de utmaningar vi står inför, exempelvis välfärdsutvecklingen”, säger Johan Sjöström som också lyfter initiativet ”Heltidsresan” som Sveriges Kommuner och Regioner i samarbete med Kommunal ligger bakom med syfte att göra heltid som norm.

”Initiativet har drivit på utvecklingen så att graden av deltidsarbete i kommunerna minskat från 40 till 31 procent från 2009 till 2019. Det är jätteviktigt för att öka livstidsinkomsten, som är grunden för pensionen.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?