ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Priser på solceller i fritt fall

  • EU-beslut har gett omedelbar effekt på marknaden för solcellspaneler, enligt branschen. Foto: Meek, Tore

Priserna på solcellsanläggningar är i fritt fall i Sverige efter att EU förra veckan tog bort tullavgifterna på solcellspaneler från Kina.

Enligt solcellsbranschen är marknaden för solceller i Sverige nu mer gynnsam än någonsin. Förutom lägre priser på solceller drivs marknaden också på av det sedan tidigare upphävda bygglovskravet på solcellsinstallationer.

“Så tidigt som i onsdags noterade vi att flera av våra installatörer, som importerar paneler från just Kina, sänkte sina priser. De borttagna tarifferna fick med andra ord omedelbar effekt”, säger Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo, i en kommentar.

Avskaffandet av tullavgifter i kombination med slopade bygglovskrav kommer enligt solenergibolaget Otovo, som fungerar som marknadsplats för svenska installatörer, göra att den svenska marknaden för solpanelsinstallationer växer kraftigt. 

Om den svenska marknaden når samma installationsnivå i Danmark skulle den växa till mellan 13 och 15 miljarder kronor om året.

EU:s solpanelstullar infördes för drygt fem år sedan efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner. I EU:s tariffsystem fick kinesiska tillverkare fritt exportera dyrare modeller av solpaneler medan billigare paneler belades med en särskild tullavgift.

Tullavgiften på solpaneler har skapat en intern konflikt i EU mellan europeiska solpanelstillverkare som gynnats av tullavgiften och europeiska installatörer som missgynnats då de inte kunnat importera billiga paneler från Kina. 

Missa inget i vår bevakning av det hållbara näringslivet – prenumerera på vårt nyhetsbrev här

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer