1515
Annons

Priser på solceller i fritt fall

Priserna på solcellsanläggningar är i fritt fall i Sverige efter att EU förra veckan tog bort tullavgifterna på solcellspaneler från Kina.

EU-beslut har gett omedelbar effekt på marknaden för solcellspaneler, enligt branschen.
EU-beslut har gett omedelbar effekt på marknaden för solcellspaneler, enligt branschen.Foto:Meek, Tore

Enligt solcellsbranschen är marknaden för solceller i Sverige nu mer gynnsam än någonsin. Förutom lägre priser på solceller drivs marknaden också på av det sedan tidigare upphävda bygglovskravet på solcellsinstallationer.

“Så tidigt som i onsdags noterade vi att flera av våra installatörer, som importerar paneler från just Kina, sänkte sina priser. De borttagna tarifferna fick med andra ord omedelbar effekt”, säger Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo, i en kommentar.

Avskaffandet av tullavgifter i kombination med slopade bygglovskrav kommer enligt solenergibolaget Otovo, som fungerar som marknadsplats för svenska installatörer, göra att den svenska marknaden för solpanelsinstallationer växer kraftigt. 

Om den svenska marknaden når samma installationsnivå i Danmark skulle den växa till mellan 13 och 15 miljarder kronor om året.

EU:s solpanelstullar infördes för drygt fem år sedan efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner. I EU:s tariffsystem fick kinesiska tillverkare fritt exportera dyrare modeller av solpaneler medan billigare paneler belades med en särskild tullavgift.

Tullavgiften på solpaneler har skapat en intern konflikt i EU mellan europeiska solpanelstillverkare som gynnats av tullavgiften och europeiska installatörer som missgynnats då de inte kunnat importera billiga paneler från Kina. 

Missa inget i vår bevakning av det hållbara näringslivet – prenumerera på vårt nyhetsbrev här

Ny startup vill hjälpa företag engagera anställda i klimatarbetet

Genom att samla in data för varje anställds utsläpp av växthusgaser, kan råd ges för vad de kan förbättra. Plattformen Climate Club riktar sig till företag som vill gå i bräschen för klimatomställning och har redan lockat storkunder som Facebookägaren Meta.

Plattformen Climate Club håller koll på de anställdas utsläpp, som till exempel uppstår genom matsvinn och tjänsteresor, och ger rekommendationer om hur man kan minska sitt klimatavtryck.
Plattformen Climate Club håller koll på de anställdas utsläpp, som till exempel uppstår genom matsvinn och tjänsteresor, och ger rekommendationer om hur man kan minska sitt klimatavtryck.Foto:Mostphotos/Climate Club

Att engagera anställda i klimatarbetet, är en utmaning för många företag. Det är ett problem som startupbolaget Climate Club vill tackla.

Climate Club är en plattform som gör det möjligt att spåra ett bolags klimatutsläpp, med särskilt fokus på så kallade indirekta utsläpp eller scope 3-utsläpp. Det är de utsläpp som är inbäddade i varor och tjänster som köps in, eller utsläpp som uppstår vid till exempel tjänsteresor. Dessa utsläpp kan vara svåra för företagen att beräkna då de sker indirekt, men inom företagens värdekedja. 

Plattformen hjälper till att samla utsläppen, men ger också råd för hur de anställda kan förbättra sina utsläpp. Det kan vara allt från förändring av pendling och transport till hur mycket matavfall de gör av med.

Climate Club har nyligen tagit in 6.5 miljoner dollar från riskkapitalbolagen XYZ Venture Capital och Vestigo Ventures. det rapporterar CNBC.

Redan innan lanseringen har bolaget krokat upp namnkunniga pilotkunder, bland annat Facebooks moderbolag Meta och konsultfirman Bain.

”Genom vårt samarbete med Climate Club vill vi inspirera Meta-anställda att förstå och delta i det arbete som måste göras för att reducera scope 3 utsläpp i vår bransch”, säger Melanie Roe, talesperson för Meta, till CNBC. 

 

 

 

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera