Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Priser på solceller i fritt fall

Priserna på solcellsanläggningar är i fritt fall i Sverige efter att EU förra veckan tog bort tullavgifterna på solcellspaneler från Kina.

EU-beslut har gett omedelbar effekt på marknaden för solcellspaneler, enligt branschen.
EU-beslut har gett omedelbar effekt på marknaden för solcellspaneler, enligt branschen.Foto:Meek, Tore

Enligt solcellsbranschen är marknaden för solceller i Sverige nu mer gynnsam än någonsin. Förutom lägre priser på solceller drivs marknaden också på av det sedan tidigare upphävda bygglovskravet på solcellsinstallationer.

“Så tidigt som i onsdags noterade vi att flera av våra installatörer, som importerar paneler från just Kina, sänkte sina priser. De borttagna tarifferna fick med andra ord omedelbar effekt”, säger Babak Tighnavard, vd på solenergibolaget Otovo, i en kommentar.

Avskaffandet av tullavgifter i kombination med slopade bygglovskrav kommer enligt solenergibolaget Otovo, som fungerar som marknadsplats för svenska installatörer, göra att den svenska marknaden för solpanelsinstallationer växer kraftigt. 

Om den svenska marknaden når samma installationsnivå i Danmark skulle den växa till mellan 13 och 15 miljarder kronor om året.

EU:s solpanelstullar infördes för drygt fem år sedan efter misstankar om att kinesiska paneltillverkare försökte dumpa den europeiska marknaden med hjälp av olovliga statssubventioner. I EU:s tariffsystem fick kinesiska tillverkare fritt exportera dyrare modeller av solpaneler medan billigare paneler belades med en särskild tullavgift.

Tullavgiften på solpaneler har skapat en intern konflikt i EU mellan europeiska solpanelstillverkare som gynnats av tullavgiften och europeiska installatörer som missgynnats då de inte kunnat importera billiga paneler från Kina. 

Missa inget i vår bevakning av det hållbara näringslivet – prenumerera på vårt nyhetsbrev här


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?