Annons

PRI skärper kraven på sina medlemmar

Investerarinitiativet Principles for Responsible Investments, PRI, vill höja minimikraven för de 2 700 investerarorganisationer som står bakom initiativet.

Foto:Leung Keng Po

Investerarinitiativet Principles for Responsible Investments, PRI, har påbörjat arbetet med en ny strategisk treårsplan. En av de föreslagna åtgärderna är att kraven ska skärpas på de investerare som är med i initiativet.

PRI har vuxit i snabb takt under senare år. I dag står nästan 2 700 investerare bakom initiativet, som näst intill har blivit industristandard för hållbarhet i finansbranschen. I samband med en konsultation för den nya treårsplanen föreslås nu att minimikraven för medlemskapet i initiativet ska höjas.

”I konsultationsdokumentet har vi föreslagit ökade minimistandarder för att säkerställa att det faktiskt betyder något att underteckna PRI”, skriver PRI:s vd Fiona Reynolds i en kommentar.

Sedan tidigare ställer PRI krav på att medlemmarna ska ha personal som arbetar med hållbara investeringar och att arbetet ska övervakas från senior nivå. Vidare ska policys finnas på plats för hållbara investeringar. De föreslagna ändringarna innebär bland annat att policyn för hållbara investeringar ska omfatta mer än 90 procent av det förvaltade kapitalet, jämfört med 50 procent som är nuvarande kravnivå. Policyn ska också göras offentligt tillgänglig enligt förslaget.

PRI föreslår också att krav ska ställas på ägarstyrning och röstning vid årsstämmor för noterade bolag. Dessutom ökas kraven på revision av rapportering och data som används.

Nyligen uteslöts fem tidigare medlemmar ur PRI för att de inte uppfyllde de befintliga minimikraven.  

Läs PRI:s förslag på strategisk plan för 2021-2024. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera