1515

Press på världsledare att öka klimatambitioner

Glasgows gator lär korka igen när fler än 100 presidenter och premiärministrar intar FN:s klimattoppmöte i dag.

Men räcker en blytung talarlista för att hålla liv i Parisavtalets mål?

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anländer till klimatmötet.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson anländer till klimatmötet.Foto:Phil Noble

Vid lunchtid inleder Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ett två dagar långt möte med uppemot 120 presidenter och premiärministrar. USA:s president Joe Biden är på plats, liksom Frankrikes dito Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Indiens premiärminister Narendra Modi.

Drottning Elizabeth skulle ha välkomnat alla till Glasgow, men av hälsoskäl har hon fått ställa in. I stället blir det prins Charles som får bidra med kunglig strålglans vid invigningen. 

För att hinna med alla tal har de annars så pratglada politikerna fått strikta förmaningar att hålla sig till tre minuters anföranden. Och för att effektivisera ytterligare kommer talen att hållas parallellt i två olika salar, den ena för regeringschefer, den andra för statschefer.

Men trots den långa talarlistan saknas en del tunga namn. Kinas president Xi Jinping kommer inte, och inte heller Rysslands president Vladimir Putin. Båda hänvisar till pandemin.

Även Brasiliens president Jair Bolsonaro har tackat nej, vilket ses mer som en politisk markering.

Förhoppningen från värden Storbritannien är att de närvarande världsledarna ska sätta tonen för mötet – att ambitionerna ska höjas och matcha vad de lovade i Paris för sex år sedan.

”Just nu är Parisavtalet – och förhoppningarna som kom med det – bara en bit papper. Vi måste fylla den papperslappen med verkliga framsteg, sade Boris Johnson på söndagen.”

”De länder som har det största ansvaret för historiska och nuvarande utsläpp gör inte sin del av jobbet än. ”

Hans uttalanden kom i samband med att världens största ekonomier – G20 – möttes i Rom i helgen. Visserligen kom de överens om att anstränga sig för att begränsa temperaturökningen globalt till 1,5 grad, men det kom inga skarpa löften om hur det ska gå till.

Presidenternas och premiärministrarnas möte i Glasgow ingår formellt inte i klimatförhandlingarna COP26 som startade på söndagen. Men vad som sägs i talarstolarna kommer att visa hur det står till med klimatambitionerna. Rapport efter rapport visar att det som världens länder hittills har gjort för att minska utsläppen inte räcker till på långa vägar för att nå målen i Parisavtalet.

I stället för att utsläppen minskar, så ökar de. Och med de klimatplaner som världens länder har just nu ser temperaturökningen ut att hamna på 2,7 grader vid seklets slut.


Innehåll från DynaMateAnnons

DynaMates uppmaning till svensk industri: ”Våga investera för framtiden”

Svensk industri har länge haft ett teknikförsprång och många av våra industriföretag är världsledande. Pandemin som resulterat i en förändring av de globala handelskedjorna samt en accelererande teknikutveckling gör att svensk industri måste agera. Det innebär att industrin måste våga prova nya lösningar för att överleva, men också för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. 

DynaMate levererar tjänster och lösningar för att bidra till en framgångsrik industri. De är själva sprungna ur ett av världens mest framgångriska produktionsbolag Scania. Med stor kunskap och välbeprövade metoder har DynaMate tagit fasta på regeringens nya industrialiseringsstrategi för att stärka industrins omställningsförmåga samt konkurrenskraft. Två av fokusområdena i strategin är Industri 4.0 och Hållbar produktion. 

– Utifrån de här två områdena har vi tittat på och utvecklat tjänster för att hjälpa svensk industri, men då gäller det såklart att företagen vågar investera i nya lösningar, säger Pär Holmgren, vd på DynaMate. 

Smarta & cirkulära lösningar 

DynaMate erbjuder bland annat olika typer av produkter och tjänster som är kopplade till AI och digitalisering av svensk industri. De är i dag även det enda företag i sin bransch som har ett partnerskap med just AI-bolag för utveckling av nya tjänster och affärsmodeller. 

– Med AI kan vi detektera anomalier i produktionen och säkerställa att allt som produceras håller rätt kvalitet. Det är i första hand ett hjälpmedel för att minska energiåtgången, säkra kvalitén och effektivisera produktionen, säger Pär Holmgren. 

DynaMate ser även till att utveckla den befintliga maskinparken. Maskinerna har oftast en bra stomme men själva mjukvaran och vissa mekaniska delar kan behöva uppdateras till dagens teknologi. Till exempel nya styrsystem i kombination med olika robotlösningar. Därmed kan maskinerna vara i produktion i ytterligare ett flertal år. 

– Genom att optimera befintliga maskinparker kan vi effektivisera produktionen. 

Möjligheter skapas såsom att man kan släcka ner fabriken efter två skift istället för efter tre. Detta gynnar både personal och energiförbrukning. Vi har även utrustningar där vi renar den olja som använts inom industrin, på så sätt kan man återanvända 50 till 70 procent av den befintliga oljeförbrukningen. 

En gemensam resa – men företagen måste våga följa med

DynaMate är en rådgivare och samarbetspartner som hjälper kunderna på utvecklingsresan från logistik till produktion. Nu gäller det att företagen skapar mer utrymme för investeringar i nya lösningar och blir en del av den cirkulära ekonomin. 

– Förr eller senare blir det ett måste för svensk industris överlevnad att investera för framtiden. 

Det här tycker kunderna:

Johan Edbom, Produktionsledare FM Mattsson Mora Group:

”Vi har gjort en produktiv förbättringsresa tillsammans med DynaMate. Tack vare deras effektivitetshöjande tjänster och stora kunskap har vi ökat nyttjandegraden från 46 procent till 73 procent, på sex månader. Nu tar vi nästa steg och implementerar AI. för att ytterligare förbättra kvaliteten i vår produktion.”

Anders Linder, VD för AGES Machining i Värnamo:

”Som underleverantörer måste vi vara kostnadseffektiva och på sätt klara konkurrensen. Därför är det A och O att hitta rätt lösningar – DynaMate bidrar med rätt lösningar”

Läs mer på dynamate.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med DynaMate och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?