1515

Premiär för hållbart hederspris: ”Utmaningarna är stora och akuta”

För att lyfta näringslivets roll i hållbarhetsutvecklingen delar Di Gasell för första gången ut hederspriset Årets Impactgasell. Priset kommer att gå till ett bolag som, förutom att ha en stark tillväxt, också har ett positivt samhälls- och hållbarhetsavtryck, berättar juryordföranden Mikael Salo. 

De enorma skogsbränderna i västra USA är ett av tecknen på klimatförändringarna.
De enorma skogsbränderna i västra USA är ett av tecknen på klimatförändringarna.Foto:TT

Det är mot bakgrund av FN:s globala hållbarhetsmål som Di Gasell instiftat priset för att inspirera och möjliggöra framväxten av impactbolag i Sverige. 

”Klimat- och hållbarhetsutmaningarna är stora och akuta. Vi behöver den här typen av snabbväxande bolag för att hantera krisen och för att skapa lösningar. Det är de bolagen som impactpriset har fokus på”, säger Mikael Salo, juryordförande och chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.

Bland Gasellföretagen finns flera spännande bolag som med sin verksamhet bidrar till minskad klimatpåverkan eller ökad social hållbarhet i samhället, tycker Mikael Salo.

”Framför allt på techsidan finns impactbolag med nya innovativa tjänster, bland annat inom delningsekonomi. Många företag har också börjat ta steget mot en allt mer cirkulär ekonomi. Den typen av bolag tror och hoppas jag att vi kommer få se bland finalisterna.”

Förutom att hylla framstående bolag i Sverige ska priset också bidra till att sätta standarden kring vad impact är. 

”Med i juryn sitter National advisory board of impact investing, en global organisation som arbetar fram definitionen av impact. Genom att sätta den här standarden hjälper vi affärsvärlden att förstå vad impact innebär och varför det är viktigt.”  

Mikael Salo, juryordförande och chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.
Mikael Salo, juryordförande och chefredaktör för Aktuell Hållbarhet.Foto:Pax Engström Nyström för Bonnier News/Business Media

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?