Annons

Preems vd varnar för utslagning: ”Miljarder skickas utomlands”

Nya regler för förnybara drivmedel väntas sätta fart på konsumtionen men riskerar att slå undan benen för inhemsk produktion.

Den varningen utfärdar drivmedelsjätten Preem som nu vädjar till regeringen att snabbt reformera systemet.

IFRÅGASÄTTER NYA REGLER. Preems vd Petter Holland anser att reglerna om inblandning av biodrivmedel, som träder i kraft den 1 juli, får negativa effekter för svenska drivmedelsproducenter.
IFRÅGASÄTTER NYA REGLER. Preems vd Petter Holland anser att reglerna om inblandning av biodrivmedel, som träder i kraft den 1 juli, får negativa effekter för svenska drivmedelsproducenter.Foto:Cicci Jonson

”Vi vill hissa varningsflagg. Utformningen av det nya regelverket för drivmedel missgynnar obegripligt nog inhemsk produktion. Vår bedömning är att det kommer att leda till att miljarder av svenska subventioner skickas utomlands till producenter av förnybara drivmedel, inklusive palmolja med tveksam miljönytta”, säger Petter Holland, vd för Preem.

”Sverige, som har en unik tillgång till råvaror i form av restprodukter från skogen och från lantbruket som kan användas till att producera drivmedel med hög klimatnytta, kommer därmed att gå miste om stora fördelar i form av uteblivna investeringar och nya gröna jobb.”

Den 1 juli sjösätts en reform som väntas få mycket stor betydelse för den svenska drivmedelsmarknaden under många år framöver.

Bland annat införs så kallad reduktionsplikt för första gången. Det innebär en skyldighet för drivmedelsleverantörerna att minska utsläppen av växthusgaser från bensin och diesel genom inblandning av biodrivmedel.

”Transportsektorn står för en tredjedel av alla Sveriges utsläpp. Reduktionsplikten blir ett viktigt verktyg för att öka användningen av biodrivmedel och att minska växthusgasutsläppen”, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.

Uttalandet görs med anledning av att regeringen beslutade om en ny förordning som tillsammans med en lag om reduktionsplikt styr hur drivmedelsbolagen ska minska utsläppen framöver.

Enligt regeringen kommer kvoterna för inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel successivt att höjas för att bidra till att transportsektorns utsläpp minskas med 70 procent till och med 2030.

Men Preem, som är Sveriges klart största drivmedelstillverkare, riktar nu hård kritik mot delar av förslaget.

”Jag vill understryka att vi ser väldigt positivt på att reduktionsplikt införs. Det kommer att bidra till att konsumtionen av förnybara drivmedel, som redan har exploderat i Sverige, kommer att fortsätta öka. Problemet är det ensidiga fokuset på att öka konsumtionen”, säger Petter Holland.

Varför är det ett problem?
”Därför att som de väldigt komplicerade reglerna är utformade, med bland annat dubbla styrmedel för förnybar diesel HVO, så som statsstödsreglerna endast appliceras i Sverige, kommer svenskbaserad produktion att ha mycket svårt att konkurrera”.

Petter Holland uppger att Preem har mycket stora ambitioner att ställa om och ersätta fossil råolja med förnybar råvara från bland annat svensk skogsråvara i sina båda raffinaderier. Senaste exemplet är en ny investering i ökad produktion av tallolja i det delägda bolaget Sunpine, något som Di har rapporterat om.

”Men såsom de kommande spelreglerna är utformade är risken stor att vi inte kommer att kunna genomföra de långt större investeringar i svenskbaserade biodrivmedel som vi siktar mot. Det känns ju väldigt frustrerande och olyckligt inte minst med tanke på att politikerna tidigare talat så mycket om att den gröna omställningen ska öppna för nya jobb och investeringar i Sverige”, säger Petter Holland.

Och Preem bedömer att bolaget inte är ensamt utan att även många andra investerare som planerar stora investeringar i svenskbaserade biodrivmedel kommer att drabbas.

”Vi upplever att svenskbaserad drivmedelsproduktion indirekt diskrimineras. I kombination med att en rad andra länder samtidigt subventionerar sin produktion, så kommer Sveriges mycket ambitiösa mål att främst täckas genom import från andra länder”, säger Petter Holland.

Det skulle i så fall förstärka den nuvarande situationen där majoriteten av de biodrivmedelsvolymer som säljs till svenska bilister och andra konsumenter har importerats.

”Vi kan inte tro att regeringen medvetet vill styra så att Sverige går miste om de mycket stora möjligheter att bygga en storskalig produktion av förnybara drivmedel både för inhemsk konsumtion och för att bidra till klimatomställningen av transportsektorn i andra länder. Vi hoppas därför att regeringen så snabbt som möjligt ska tänka om och justera i regelverket.”


Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?