”Vi vill hissa varningsflagg. Utformningen av det nya regelverket för drivmedel missgynnar obegripligt nog inhemsk produktion. Vår bedömning är att det kommer att leda till att miljarder av svenska subventioner skickas utomlands till producenter av förnybara drivmedel, inklusive palmolja med tveksam miljönytta”, säger Petter Holland, vd för Preem.
”Sverige, som har en unik tillgång till råvaror i form av restprodukter från skogen och från lantbruket som kan användas till att producera drivmedel med hög klimatnytta, kommer därmed att gå miste om stora fördelar i form av uteblivna investeringar och nya gröna jobb.”
Den 1 juli sjösätts en reform som väntas få mycket stor betydelse för den svenska drivmedelsmarknaden under många år framöver.
Bland annat införs så kallad reduktionsplikt för första gången. Det innebär en skyldighet för drivmedelsleverantörerna att minska utsläppen av växthusgaser från bensin och diesel genom inblandning av biodrivmedel.
”Transportsektorn står för en tredjedel av alla Sveriges utsläpp. Reduktionsplikten blir ett viktigt verktyg för att öka användningen av biodrivmedel och att minska växthusgasutsläppen”, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan.
Uttalandet görs med anledning av att regeringen beslutade om en ny förordning som tillsammans med en lag om reduktionsplikt styr hur drivmedelsbolagen ska minska utsläppen framöver.
Enligt regeringen kommer kvoterna för inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel successivt att höjas för att bidra till att transportsektorns utsläpp minskas med 70 procent till och med 2030.
Men Preem, som är Sveriges klart största drivmedelstillverkare, riktar nu hård kritik mot delar av förslaget.
”Jag vill understryka att vi ser väldigt positivt på att reduktionsplikt införs. Det kommer att bidra till att konsumtionen av förnybara drivmedel, som redan har exploderat i Sverige, kommer att fortsätta öka. Problemet är det ensidiga fokuset på att öka konsumtionen”, säger Petter Holland.
Varför är det ett problem?
”Därför att som de väldigt komplicerade reglerna är utformade, med bland annat dubbla styrmedel för förnybar diesel HVO, så som statsstödsreglerna endast appliceras i Sverige, kommer svenskbaserad produktion att ha mycket svårt att konkurrera”.
Petter Holland uppger att Preem har mycket stora ambitioner att ställa om och ersätta fossil råolja med förnybar råvara från bland annat svensk skogsråvara i sina båda raffinaderier. Senaste exemplet är en ny investering i ökad produktion av tallolja i det delägda bolaget Sunpine, något som Di har rapporterat om.
”Men såsom de kommande spelreglerna är utformade är risken stor att vi inte kommer att kunna genomföra de långt större investeringar i svenskbaserade biodrivmedel som vi siktar mot. Det känns ju väldigt frustrerande och olyckligt inte minst med tanke på att politikerna tidigare talat så mycket om att den gröna omställningen ska öppna för nya jobb och investeringar i Sverige”, säger Petter Holland.
Och Preem bedömer att bolaget inte är ensamt utan att även många andra investerare som planerar stora investeringar i svenskbaserade biodrivmedel kommer att drabbas.
”Vi upplever att svenskbaserad drivmedelsproduktion indirekt diskrimineras. I kombination med att en rad andra länder samtidigt subventionerar sin produktion, så kommer Sveriges mycket ambitiösa mål att främst täckas genom import från andra länder”, säger Petter Holland.
Det skulle i så fall förstärka den nuvarande situationen där majoriteten av de biodrivmedelsvolymer som säljs till svenska bilister och andra konsumenter har importerats.
”Vi kan inte tro att regeringen medvetet vill styra så att Sverige går miste om de mycket stora möjligheter att bygga en storskalig produktion av förnybara drivmedel både för inhemsk konsumtion och för att bidra till klimatomställningen av transportsektorn i andra länder. Vi hoppas därför att regeringen så snabbt som möjligt ska tänka om och justera i regelverket.”