Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

Preemraff Lysekil byter spår och söker nytt miljötillstånd

Nu tar Preem nästa steg på vägen mot produktion av mer hållbara produkter. I ett första steg planerar Preem att genomföra en ombyggnation av den existerande Synsat-anläggningen som i dag producerar diesel av miljöklass. 

Foto:Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT, Thomas Johansson/TT

För några veckor sedan drog Preem överraskande tillbaka sin ansökan om att få bygga ett nytt oljeraffinaderi i Lysekil. Redan då antyddes att det handlade om att bytta spår och i stället satsa på storskalig produktion av förnybara drivmedel. I dag konkritiseras planerna då bolaget ska ansöka om ändringar i miljötillståndet, där det uppges att förändringar i verksamhet beräknas minska klimatutsläppen med upp till 1,7 miljoner ton årligen.

I ett första steg planerar Preem att genomföra en ombyggnation av den existerande Synsat-anläggningen som i dag producerar diesel av miljöklass. Ombyggnationen av Synsat-anläggningen ska ge en ökning av Preems förnybara dieselproduktion med nära en miljon kubikmeter årligen, vilket är två till tre gånger högre än dagens förnybara produktionskapacitet vid Preemraff i Göteborg.

”Preems högsta prioritet är att påbörja storskalig förnybar produktion vid raffinaderiet i Lysekil och det är glädjande att vi nu ska ta det första, stora steget i raffinaderiets förnybara omställning”, säger Magnus Heimburg, vd för Preem, i en kommentar. 

Planen är nu en ansökan om ändring av befintligt miljötillstånd ska lämnas in före årsskiftet. Investeringsbeslut planeras under nästa sommar. Anläggningen planeras att vara i drift senast år 2024.

Om Preem får erfordrliga miljötillstånd och ombyggnationen genomförs kommer anläggningen ha kapacitet att hantera upp till 40 procent förnybara råvaror, med ambitionen att på sikt nå högre nivåer. Ombyggnationen kommer enligt Preem även innebära att motsvarande mängd fossil råvara fasas ut från Synsat-anläggningen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera