1515

Precisionsbonden: ”Det är de gamla sanningarna som gäller”

Skånska lantbrukaren Mårten Svensson har fått högre skördar och minskat sin arbetsbörda tack vare precisionsodling. 

”Det har blivit en fördel att ha goda it-kunskaper som lantbrukare. Samtidigt kommer man inte runt att gamla bondekunskaper fortfarande är grunden i allt vi gör.”

Mårten Svensson, Sjöstorps gård.
Mårten Svensson, Sjöstorps gård.Foto:Lars Jansson

På släktgården Sjöstorp, utanför Lund, odlar Mårten Svensson och hans far Per Svensson vete, maltkorn, havre, råg och sockerbetor. Runt hälften av de 350 hektaren odlingsmark tillhör gården, övriga fält arrenderas. Ytan varierar från år till år eftersom arrenden kan sägas upp och andra läggas till. Det skapar utmaningar men markkartor och satellitbilder kan berätta mycket om hur marken är och vad som behövs, förklarar Mårten Svensson. 

”Härom året började vi odla på ett fält som vi inte kunde något om och som visade sig ha tillhört tre olika lantbrukare. De hade valt olika grödor och helt olika strategier vilket gav fältet helt varierade förutsättningar. Men med teknikens hjälp kunde vi analysera fältet och sedan skräddarsy gödslingen och besprutningen vilket gjorde en stor skillnad.”

Mårten Svensson är utbildad teknikagronom och började tidigt intressera sig för hur man med GPS och modern teknik kan göra detaljerade strategier för att öka skördarna, med mindre insatsvara. Han försöker numera styra allting som går att styra på sina fält. 

”Vår bransch präglas av tunna marginaler och det är svårt att hitta sätt att minska kostnaderna. Men med framför allt GPS-tekniken så är det definitivt möjligt. Jag kommer ofta på nya sätt att spara en procent här och där genom att arbeta smartare”, förklarar Mårten Svensson och berättar att det tidigare fanns ett bekymmer att olika programvaror för precisionsodling inte kunde kommunicera med varandra. 

Foto:Lars Jansson

Numera finns en standard vilket varit viktigt för utvecklingen. Samtidigt har programvarorna blivit mer avancerade. Trots den stora potentialen ser han att det är ganska få lantbrukskollegor som anammat precisionsodling i stor skala. 

”Delvis kan jag förstå det, gör man ett litet fel kan det få stora konsekvenser så riskerna finns där. Det handlar om att vara noggrann men också använda sina bondekunskaper i första hand. Vad än datan säger så är det de gamla sanningarna som gäller.”

Mårten Svensson upplever att hans arbete har förändrats sedan han började med precisionsodling. Det blir mer arbete under vintersäsongen då det handlar om att analysera data och planera växtsäsongen med allt från val av grödor, gödsling till växtbesprutning. Sedan, under själva växtsäsongen, har arbetstiden däremot minskat. 

”Jag sitter mindre tid i traktorn, slipper sätta upp flaggor på åkern för att ha koll på fältets olika delar och en hel del annat som sparar tid. Det blir ett nöje att sätta på programmen och känna att man kan lita på att styrfilen gör sitt jobb. Som bonde blir man gladare, piggare och kan fatta bättre beslut.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?