1515
Annons

Personlighetstest räddar husägare i energikrisen

Deras ”personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning” ska rädda fastighetsägarna genom energikrisen . 

”Det är inte bara den här vintern, utan det kommer fler vintrar. Vi vill hjälpa bolagen att positionera sig långsiktigt rätt i energisystemet”, förklarar Envistas vd Teodor Hovenberg.  

Foto:Most Photos

”Det är som ett ‘personlighetstest för byggnaders värmeförbrukning’, som hjälper fastighetsägaren att förstå var det är mest lönsamt att sätta in åtgärder. Det sparar stora belopp i inventeringskostnader, tid i energiomställningen och naturresurser genom att det leder till ett mer energieffektivt fastighetsbestånd.”

Så beskriver Teodor Hovenberg, vd och medgrundare i Envista hur bolagets strategiska energianalys fungerar.

”Vi kompenserar för typ av verksamhet, geografiskt läge, byggnadsform, hur många som bor och verkar där med mera. Vi sorterar bort allt brus som du som förvaltare ändå inte kan påverka, för att hitta husen som drar mycket av en anledning som du faktiskt kan påverka”, förklarar han vidare.

Linköpingsföretagets mjukvara för dataanalys använder sig av artificiell intelligens, maskininlärning och interaktiv webbgrafik av såväl hela städer och energisystem, som enstaka hus. 

Envistas vd Teodor Hovenberg.
Envistas vd Teodor Hovenberg.

Envista riktar sig i första hand till större fastighetsägare, med bestånd på många hundratals byggnader eller fler.

”Då har man oftast svårt att lära känna alla husen som individer. Där är en digitaliserad metod otroligt kraftfull.”

Det är i praktiken en digital tvilling som byggs upp av alla hus i bestånden med hjälp av mjukvaran.

”Vi installerar inte en massa sensorer eller hårdvara utan använder bara befintlig data från myndigheter, energibolag och kundernas data de redan har.”

Bland kunderna idag finns bland andra Stångastaden i Linköping, Familjebostäder i Göteborg och Mälarenergi. Envista är dock fortfarande i startupfas men på väg att skala upp. Teodor Hovenberg sticker inte under stol med att den uppblossande energikrisen där spelar Envista i händerna.

”Att bolagen blir oroliga för exponering mot höga energipriser är naturligtvis otroligt viktigt för oss”, konstaterar han.

Men varnar samtidigt för det han ser som lite av panik just nu. 

”Jag är rädd att folk börjar göra en del tekniska panikåtgärder istället för att tänka strategiskt. Vi vill hjälpa bolagen att positionera sig långsiktigt rätt i energisystemet. Det som blivit tydligt den senaste tiden är att elektricitet är en osäker gren att sitta på. Och det är inte bara den här vintern, utan det kommer fler vintrar och det är då vi verkligen har kunnat hjälpa bolagen i rätt riktning.”

Digital tvilling av ett fastighetsbestånd med Envistas mjukvara.
Digital tvilling av ett fastighetsbestånd med Envistas mjukvara.

Vattenfall bygger ny vindkraft i Tyskland

Svenska Vattenfall får snurra igång tyskt havsbaserat vindkraftsprojekt. Projektet väntas ge fossilfri el till över en miljon tyska hushåll, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Den havsbaserade vindkraftsparken ska byggas 85 kilometer utanför ön Borkum på den tyska Nordsjökusten. År 2027 väntas den anslutas till det tyska elnätet och parken kommer då att ha en effekt om 908 MW årligen. Det motsvarar elkonsumtionen för över en miljon tyska hushåll.

Energijätten förvärvade det havsbaserade vindkraftsprojektet redan 2016, men nya upphandlingssystem gjorde att projektet auktionerades på nytt. Vattenfall använde sig då av företrädesrätten och behåller nu ansvaret för att utveckla parken.

”Vi är mycket glada över att ha fått kontraktet för detta projekt. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi är nyckeln till att permanent minska Tysklands beroende av fossila bränslen”, säger Catrin Jung, chef för havsbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vattenfall har sedan innan de tyska vindkraftsparkerna ”Dantysk” och ”Sandbank”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera