Annons

Per Bolund: ”Stark vilja att faktiskt ta Parisregelboken i mål”

GLASGOW. Förhandlingarna vid klimattoppmötet blir allt hårdare för att 1,5-gradersmålet ska uppnås. 

Miljö- och klimatminister Per Bolund säger till Di att viljan är stark bland länderna – men att det krävs mer. 

”Jag är väldigt optimistisk”.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Under onsdagen intensifierades förhandlingarna mellan länderna i Glasgow allt mer inför de sista avgörande dagarna av toppmötet. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som står värd för mötet, sa vid en presskonferens under onsdagen att det nu krävs modiga förhandlare och mer ambitiösa planer för att nå hela vägen fram. 

Samtidigt publicerades ett första utkast till ett avtal, som bland annat innehöll en uppmaning till länderna om nya klimatplaner före slutet av nästa år. Dessutom ska klimatlöftena stärkas ytterligare till 2030 för att kunna uppfylla Parisavtalet, enligt dokumentet. 

Utkastet har sedan granskats av länderna inför de fortsatta förhandlingarna. 

Di träffade Per Bolund mellan flera möten under onsdagskvällen då han medgav att diskussionerna är fortsatt svåra, men att det går framåt.

”De är konstruktiva och vi visste när vi kom hit att det är många svåra frågor att lösa. Det är många frågor som har stått stilla i flera års tid för att det har varit så låsta positioner. Jag skulle säga att vi är i en bättre atmosfär än vi har varit på länge”, säger Bolund. 

Avtalsutkastet fick ett svalt mottagande under dagen och kritiserades för att inte vara tillräckligt skarpt eller tydligt.

Per Bolund säger att det nu kommer att krävas ett stort kliv framåt för att länderna ska kunna närma sig varandra.

”Det är det länderna behöver göra nu. Jag är inriktad på att göra det som krävs. Det kommer bli många timmar av arbete, nattmanglingar här under de kommande dagarna”, säger han. 

”Det finns en stark vilja att faktiskt ta Parisregelboken i mål och komma till en finansieringslösning som faktiskt levererar på 1,5-gradersmålet. Självklart har vi detaljer kvar att hantera, men jag är väldigt optimistisk om att att vi kommer att kunna ta det här hela vägen”, säger han. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera