1515
Annons

Pensionsjätte sparkar ut oljebjässar

Pensionsjätten Storebrand utesluter 27 bolag ur sina fonder av klimatskäl. Bland bolagen som petas finns Exxon Mobil och Chevron.

Oljeraffinaderi i Texas. Norska Storebrand utesluter flera energibolag ur sina fonder med anledning av deras innehav i kol- och oljesand.
Oljeraffinaderi i Texas. Norska Storebrand utesluter flera energibolag ur sina fonder med anledning av deras innehav i kol- och oljesand.Foto:Gregory Bull, AP

Ett av Nordens största bolag inom pensions- och kapitalförvaltning, norska Storebrand, där även svenska SPP ingår, presenterar i dag en ny placeringsstrategi som fokuserar på ett aktivt klimatarbete som ska minska utsläppen och anpassas till klimatförändringar.

En av konsekvenserna är att två av världens största energiföretag, Exxon Mobil och Chevron, och ett av de största kemiföretagen, BASF, utesluts från alla Storebrands fonder på grund av lobbyverksamhet mot Parisavtalet.

”Med den nya strategin stärker vi alla verktyg som vi som investerare har till vårt förfogande, med en skärpning av kriterierna för uteslutningar, större investeringar i lösningar och en mer aktiv roll gentemot företag som kan bidra till förändringar”, säger Jan Erik Saugestad, koncerndirektör med ansvar för kapitalförvaltningen i Storebrand, i en kommentar.

Läs mer: Drottningens bankir rensar ut smutsiga bolag 

Den nya klimatstrategin innebär ett stärkt engagemang och aktivt ägande, inte bara gentemot fossila energiproducenter, utan också gentemot stora energikonsumenter, till exempel industriföretag med stora utsläpp.

Storebrand siktar på att ha ett nettonollutsläpp av växthusgaser i sina investeringsportföljer senast år 2050.

Några av de direkta konsekvenserna av Storebrands nya klimatstrategi är uteslutning av 27 företag, fem företag som ett resultat av lobbyverksamhet och ytterligare 22 på grund av investeringar i aktiviteter relaterade till kol- och oljesand.

Enligt Storebrand är i dag cirka en tredjedel av Storebrands investeringar fossilfria. Det svenska dotterbolaget SPP erbjuder endast fossilfria fonder.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?