Annons
Denna text publiceras i samarbete med Aktuell Hållbarhet. Aktuell Hållbarhet

”Pensionsbolag har dålig koll på hållbarhet i alternativa investeringar”

De senaste tio åren har andelen alternativa investeringar i svenska pensionsbolag ökat med från 14 procent till 22 procent, men utvecklingen reflekteras inte i hållbarhetsarbetet.

Det framgår i rapporten ”Hållbara pensionsbolag” där Söderberg & Partners för sjätte gången kartlägger svenska pensionsbolags hållbarhetsarbete.

Rapporten visar på tydliga likheter och skillnader på vad pensionsbolagen gör när det kommer till hållbarhetsarbete inom alternativa investeringar, där hållbarhetsarbetet skiljer sig beroende på vilken typ av alternativ tillgång det handlar om.

En slutsats som görs i rapporten är att pensionsbolagen tar viss hänsyn till hållbarhet vid investeringar i alternativa tillgångsslag, men att metoderna och processerna ännu är otillräckliga för att säkerställa en gedigen genomlysning och hantering av alla potentiella hållbarhetsrisker.

I den årliga rapporten analyserar Söderberg & Partners också hållbarhetsarbetet i stort för ledande aktörer i branschen och betygsätter dem med ett trafikljussystem. Fem pensionsbolag får grönt ljus i analysen: Länsförsäkringar Garantiförvaltning, Länsförsäkringar Nya, Skandia, SPP och Nordea. 

Två pensionsbolag får höjda betyg jämfört med föregående år. Det är Skandia som har höjt sitt betyg till grönt, medan SEB Pension & Försäkring har höjt sitt betyg till gult. Samtidigt har betygen sänkts för två andra bolag. AMF har fått sitt betyg sänkt till gult medan Swedbank får betyget sänkt till rött.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?