ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

”Pensionsbolag har dålig koll på hållbarhet i alternativa investeringar”

De senaste tio åren har andelen alternativa investeringar i svenska pensionsbolag ökat med från 14 procent till 22 procent, men utvecklingen reflekteras inte i hållbarhetsarbetet.

Det framgår i rapporten ”Hållbara pensionsbolag” där Söderberg & Partners för sjätte gången kartlägger svenska pensionsbolags hållbarhetsarbete.

Rapporten visar på tydliga likheter och skillnader på vad pensionsbolagen gör när det kommer till hållbarhetsarbete inom alternativa investeringar, där hållbarhetsarbetet skiljer sig beroende på vilken typ av alternativ tillgång det handlar om.

En slutsats som görs i rapporten är att pensionsbolagen tar viss hänsyn till hållbarhet vid investeringar i alternativa tillgångsslag, men att metoderna och processerna ännu är otillräckliga för att säkerställa en gedigen genomlysning och hantering av alla potentiella hållbarhetsrisker.

I den årliga rapporten analyserar Söderberg & Partners också hållbarhetsarbetet i stort för ledande aktörer i branschen och betygsätter dem med ett trafikljussystem. Fem pensionsbolag får grönt ljus i analysen: Länsförsäkringar Garantiförvaltning, Länsförsäkringar Nya, Skandia, SPP och Nordea. 

Två pensionsbolag får höjda betyg jämfört med föregående år. Det är Skandia som har höjt sitt betyg till grönt, medan SEB Pension & Försäkring har höjt sitt betyg till gult. Samtidigt har betygen sänkts för två andra bolag. AMF har fått sitt betyg sänkt till gult medan Swedbank får betyget sänkt till rött.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer