Annons

Parlamentarikern om nya EU-reglerna för fordon: ”Varningsklockorna ringer”

Enbart rena elbilar kan komma att räknas som hållbara när EU sätter spelreglerna för vilka investeringar som är gröna eller inte. Det kan innebära att kapitalet flyr dem som inte ställer om snabbt. ”Det kommer att vara vanskligt för Europas biltillverkare att stå där med sina fossila bilar, för deras aktier kommer inte vara attraktiva”, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp). Men Centerpartiets representant i Bryssel hör varningsklockor.

EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (c) och Jakop Dalunde (mp).
EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (c) och Jakop Dalunde (mp).Foto:Centerpartiet/miljöpartiet

Den så kallade EU-taxonomin, som börjar gälla från och med december 2021, ska utgöra underlaget för vad som klassas som hållbara investeringar på finansmarknaden. Om man kvalar in som grön eller inte har också stor betydelse för vilka företag som kan erhålla investeringsstöd och lån från EIB.

LÄS OCKSÅ EU-läcka: Endast elbilar kommer att räknas som hållbara 2026

En del av detta arbete behandlar hur fordon ska klassificeras.  Enligt läckta dokument kommer enbart rena elbilar räknas som hållbara från 2026.  Bilar som drivs av biobränsle eller gas kommer enligt läckan inte att vara med i taxonomin.

Åsikterna om huruvida detta är bra eller inte går isär. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (c) är mycket kritisk till att man exkluderat biobränslen.

”Varningsklockorna ringer. Alla kommer inte att köpa en ny elbil i morgon. Fram till dess måste du kunna köra på något som inte skitar ner. KHar du en bensinbil kan du köra på etanol, har du en dieselbil kan du köra på biodiesel, men de drivmedlen kommer att sluta produceras om de anses lika dåliga som de fossila. Så snart har vi ingen produktion för ingen kommer vilja investera i att bygga såna anläggningar”, säger han och tillägger att detta beslut kan vara kritiskt för hur Sverige lyckas nå 2030-målet för transportsektorn.

”Förhoppningsvis ser vi till att biodrivmedel går att använda. Annars har vi en rejäl uppförsbacke.”

Miljöpartiets Jakop Dalunde ser däremot positivt på uppgifterna om att enbart helelektriska bilar tar plats i taxonomin.

”Långsiktigt är el den enda vägen. Biobaserade drivmedel kommer att vara en viktig del av omställningen. Men de har klimatpåverkan plus att mängden odlingsbar mark är begränsad. Och vi kommer inte klara att använda biobaserat till allt”, säger han.

Europas ledande biltillverkare är redan i full gång med att ställa om mot en eldriven framtid.  Bland annat Volkswagen gick tidigare i veckan ut med att de planerar att ha 70 helelektriska modeller innan 2030, varav flera redan är i produktion. Faktum är att de flesta stora biltillverkarna har en mer eller mindre ambitiös plan på att övergå till att enbart tillverka elfordon. Dalunde tror att taxonomin kan underlätta delar av den resan. 

”Det kommer innebära att en lång rad fordonstillverkare kommer behöva räkna med att om de inte ställer om till 2026 så kommer stora delar av investeringarna att behöva sälja aktier i deras portföljer. Det kommer att vara vanskligt för Europas biltillverkare att stå där med sina fossila bilar, för deras aktier kommer inte vara attraktiva”, säger han och fortsätter: 

”Det kommer också innebära att små och nya tillverkare har lättare att göra en nyemission med hänvisning till hur marknaden ser ut 2026 både för produkterna de vill sälja men också mängden kapital som kommer flöda in till de bolagen”.

Fredrik Federley tror inte att taxonomin är en förutsättning för att driva på elektrifiering av Europas fordonsflotta. Inte heller tror han att ett eventuellt framtida förbud mot fossildrivna fordon är en nödvändighet.

”2026 kommer de flesta nyproducerade bilar drivas av el, och kommit ner i samma prisklass som en fossildriven bil. Så det där händer utan ett förbud. Biltillverkarna har redan bestämt sig”.

LÄS OCKSÅ:
De vill förbjuda diesel- och bensinbilar – i hela EU
Svensk utredning om bensinförbud klar först i sommar
Kalifornien förbjuder bensinbilar: ”Påverkar hela världen” 


Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?