1515

Parlamentarikern om nya EU-reglerna för fordon: ”Varningsklockorna ringer”

Enbart rena elbilar kan komma att räknas som hållbara när EU sätter spelreglerna för vilka investeringar som är gröna eller inte. Det kan innebära att kapitalet flyr dem som inte ställer om snabbt. ”Det kommer att vara vanskligt för Europas biltillverkare att stå där med sina fossila bilar, för deras aktier kommer inte vara attraktiva”, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp). Men Centerpartiets representant i Bryssel hör varningsklockor.

EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (c) och Jakop Dalunde (mp).
EU-parlamentarikerna Fredrick Federley (c) och Jakop Dalunde (mp).Foto:Centerpartiet/miljöpartiet

Den så kallade EU-taxonomin, som börjar gälla från och med december 2021, ska utgöra underlaget för vad som klassas som hållbara investeringar på finansmarknaden. Om man kvalar in som grön eller inte har också stor betydelse för vilka företag som kan erhålla investeringsstöd och lån från EIB.

LÄS OCKSÅ EU-läcka: Endast elbilar kommer att räknas som hållbara 2026

En del av detta arbete behandlar hur fordon ska klassificeras.  Enligt läckta dokument kommer enbart rena elbilar räknas som hållbara från 2026.  Bilar som drivs av biobränsle eller gas kommer enligt läckan inte att vara med i taxonomin.

Åsikterna om huruvida detta är bra eller inte går isär. EU-parlamentarikern Fredrick Federley (c) är mycket kritisk till att man exkluderat biobränslen.

”Varningsklockorna ringer. Alla kommer inte att köpa en ny elbil i morgon. Fram till dess måste du kunna köra på något som inte skitar ner. KHar du en bensinbil kan du köra på etanol, har du en dieselbil kan du köra på biodiesel, men de drivmedlen kommer att sluta produceras om de anses lika dåliga som de fossila. Så snart har vi ingen produktion för ingen kommer vilja investera i att bygga såna anläggningar”, säger han och tillägger att detta beslut kan vara kritiskt för hur Sverige lyckas nå 2030-målet för transportsektorn.

”Förhoppningsvis ser vi till att biodrivmedel går att använda. Annars har vi en rejäl uppförsbacke.”

Miljöpartiets Jakop Dalunde ser däremot positivt på uppgifterna om att enbart helelektriska bilar tar plats i taxonomin.

”Långsiktigt är el den enda vägen. Biobaserade drivmedel kommer att vara en viktig del av omställningen. Men de har klimatpåverkan plus att mängden odlingsbar mark är begränsad. Och vi kommer inte klara att använda biobaserat till allt”, säger han.

Europas ledande biltillverkare är redan i full gång med att ställa om mot en eldriven framtid.  Bland annat Volkswagen gick tidigare i veckan ut med att de planerar att ha 70 helelektriska modeller innan 2030, varav flera redan är i produktion. Faktum är att de flesta stora biltillverkarna har en mer eller mindre ambitiös plan på att övergå till att enbart tillverka elfordon. Dalunde tror att taxonomin kan underlätta delar av den resan. 

”Det kommer innebära att en lång rad fordonstillverkare kommer behöva räkna med att om de inte ställer om till 2026 så kommer stora delar av investeringarna att behöva sälja aktier i deras portföljer. Det kommer att vara vanskligt för Europas biltillverkare att stå där med sina fossila bilar, för deras aktier kommer inte vara attraktiva”, säger han och fortsätter: 

”Det kommer också innebära att små och nya tillverkare har lättare att göra en nyemission med hänvisning till hur marknaden ser ut 2026 både för produkterna de vill sälja men också mängden kapital som kommer flöda in till de bolagen”.

Fredrik Federley tror inte att taxonomin är en förutsättning för att driva på elektrifiering av Europas fordonsflotta. Inte heller tror han att ett eventuellt framtida förbud mot fossildrivna fordon är en nödvändighet.

”2026 kommer de flesta nyproducerade bilar drivas av el, och kommit ner i samma prisklass som en fossildriven bil. Så det där händer utan ett förbud. Biltillverkarna har redan bestämt sig”.

LÄS OCKSÅ:
De vill förbjuda diesel- och bensinbilar – i hela EU
Svensk utredning om bensinförbud klar först i sommar
Kalifornien förbjuder bensinbilar: ”Påverkar hela världen” 


Innehåll från LogitechAnnons

Sätt standarden för en hybrid arbetsplats – med rätt verktyg

Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.
Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics.

Definitionen av vår arbetsplats har förändrats, och i och med det ställs nya krav på företag och deras medarbetare.  För att skapa en välmående arbetsplats till sina anställda, som oavsett var man befinner sig, leder till hög prestation, god kommunikationsförmåga och kreativitet, krävs bra verktyg. De här verktygen tillhandahåller Logitech. 

När pandemin plötsligt slog till och arbetet flyttades hem fick företag och medarbetare snabbt anpassa sig till en ny vardag. En vardag som även efter pandemin lär fortsätta . Med den vardagen krävs optimala lösningar och verktyg för ett fortsatt effektivt arbetsflöde. 

Logitech har ända sedan 1981 tillgodosett företag och privatpersoner med verktyg för en bättre upplevelse i en digital värld och är i dag kända för deras breda sortiment av kringutrustning som tangentbord, mikrofoner, webbkameror och datormöss. 

– När pandemin slog till märkte vi ett drastisk ökat behov av våra produkter, man ville skapa en bra arbetsplats på hemmaplan vilket bland annat innebär en bra webbkamera och mikrofon för sina videomöten, säger Christan Ahlberg, Head of Logitech Nordics. 

Lösningar för alla arbetsplatser

Logitech analyserar och undersöker ständigt dagens och framtidens behov för att därefter utveckla produkter som möter de behoven. Oavsett om man jobbar på kontor eller hemma, med något som ständigt kräver kommunikation med kollegor eller som kräver fokus och kreativitet finns verktygen hos Logitech. 

 – I framtiden lär fler ha en hybrid arbetsplats där hemmakontoret är den primära arbetsplatsen och kontorets syfte kommer främja det sociala mötet, och det kan vara ett kontor utan avsedda skrivbordsplatser. Här är det en fördel med våra trådlösa tangentbord, mikrofoner eller webbkameror som man enkelt kopplar till en dator eller skärm. Dessutom är de lätta att bära med sig, plocka undan och förvara, även en fördel om man jobbar med en liten yta på hemmaplan, säger Christan Ahlberg och fortsätter:

– Håller man i mycket videokonferenser eller liknande har vi även verktygen för att hålla en konferens i hög kvalité med verktyg som är lätta att koppla in och komma igång med. Verktyg som både är anpassade för styrelserummet och hemmakontoret. Jag tror vi alla varit med om det där lite styltiga videomötet när en mikrofon inte startar eller med en dålig och oskarp bild, något som drar ner kvalitén rejält. 

För en bättre hälsa

Vi människor är sociala varelser och behöver mötas. Företag måste därför tillgodose sin personal med både en yta för spontana fysiska möten men även verktyg för att enkelt kunna utbyta information och kommunicera digitalt. En omställning som även sker på Logitechs egna kontor där man nu skapar samlingsytor för personalen samtidigt som man ser till att de har allt de behöver för att jobba effektivt på hemmaplan. 

– En annan viktig faktor är personalens fysiska hälsa. Sitter man hemma krummad över en laptop kommer det efter en tid innebära slitage på nacke, rygg och handleder. Därför har vi kringutrustning med stort fokus på ergonomi där ett tangentbord eller en mus ser till att händer, handleder och underarmar hamnar i en mer naturlig position och på så sätt avlastar överkroppen, avslutar Christian Ahlberg. 

Om Logitech

Logitech är ett schweiziskt företag som fokuserar på innovation och kvalitet. Vi designar produkter och upplevelser för att underlätta människors vardag. Logitech grundades 1981 i Lausanne, Schweiz. Logitech, Logitech G, ASTRO Gaming, Ultimate Ears, Jaybird, Blue Microphones och Streamlabs är alla varumärken som är en del av Logitech.

Läs mer på logitech.com/sv  

 

Mer från Logitech

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Logitech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?