Pandemin har inte slagit lika hårt mot bolagens hållbarhetsarbete som många fruktade för ett år sedan. Det visar en ny enkät gjord av Aktuell Hållbarhet och Dagens industri, riktad till 20 av Sveriges största börsbolag.
När samma enkät genomfördes för ganska exakt ett år sedan rankade bolagen risken att för negativ påverkan på hållbarhet som 2,55 på en femgradig skala från mycket liten risk till mycket hög risk. I dag är den genomsnittliga bedömningen av hur mycket covidpandemin faktiskt påverkat hållbarhetsarbetet 2,05, det vill säga ”Lite”.
Flera av företagen vittnar också om att det senaste årets utmaningar inte bara påverkat hållbarhetsarbetet negativt, utan lyfter även fram fördelar för hållbarhetsarbetet. Elekta EKTA B +0,50% Dagens utveckling , som tillverkar radioterapiutrustning för cancervård, säger till exempel att krisen på ett positivt sätt påverkat hållbarhetsarbetet genom att alla funktioner tvingats lära sig vara agila och vara förberedda på att ställa om verksamheter i hög takt.
”Till exempel handlar det om att vi blir mer och mer digitala. Det har bland annat medfört stora sänkningar av vårt klimatavtryck, framför allt från resor och till viss del i våra scope 2-utsläpp”, berättar Lisa Hjalmarsson Global Sustainability Manager på Elekta.
Den negativa påverkan som covidpandemin haft på Elektas hållbarhetsarbete handlar främst om att vissa hållbarhetsrelaterade aktiviteter inte kunnat genomdrivas i önskad takt, främst samarbeten med partners och leverantörer som påverkats av krisen.
Men även om oron för bakslag i närtid lagt sig så visar de nya svaren att allt fler företag börjat oroa sig för långsiktigt negativa konsekvenser av pandemin.
På frågan ”Hur stor är risken att coronakrisen påverkar ert arbete på lång sikt” har flera företag höjt sina riskbedömningar.
Ett stort investmentbolag som vill vara anonymt har till exempel i år höjt sin bedömning från fjolårets ”låg risk” till ”hög risk” när det gäller hur covid kommer att påverka hållbarhetsarbetet på sikt. Bolaget ser bland annat hållbarhetsrisker för portföljbolagen samt en risk att portföljbolagen på grund av pandemin inte fullt ut ska lyckas ta tillvara på de möjligheter till värdeskapande som kommer från omställningen mot ett hållbart samhälle.
Ett annat företag som ser risker för en långsiktig påverkan är Fenix Outdoor FOI B -0,67% Dagens utveckling , som bland annat äger varumärkena Fjällräven, Naturkompaniet, Tierra och Primus. Fenix Outdoors hållbarhetschef Aki Bode menar att covidkrisen kan få långsiktiga negativa effekter på företagets proaktiva hållbarhetsarbete mot underleverantörer ute i världen. På frågan om långsiktiga risker väljer han ”hög risk”, fyra av fem.
”De effekter vi hittills kan se av pandemin på vårt hållbarhetsarbete är att vi inte kan engagera oss så mycket som planerat i våra underleverantörer”, säger han.
Om pandemin fortsätter, till år 2022 eller längre, menar Aiko Bode att vissa hållbarhetsmål kopplade till leverantörsarbetet kan komma att påverkas negativt.
”För att nå våra mål som är satta utifrån Agenda 2030 så behöver vi interagera mer och skapa mer utbyte med våra leverantörer. Om pandemin fortsätter bortom 2022 så kommer vi att halka efter inom ett antal mål som vi satt upp”, säger han.
Flera av de tillfrågade hållbarhetscheferna ser dock positiva effekter på näringslivet hållbarhetsarbete i stort.
”Under föregående år gjordes stora energi- och klimatbesparingar, världens koldioxidutsläpp minskade i linje med vad de behöver göra för att vi ska nå Paris-avtalet. Flera av dessa besparingar kan säkerligen vidmakthållas framåt då vi tvingats hitta nya lösningar, till exempel kring resor”, säger Castellums hållbarhetschef, Filip Elland.
Av de tillfrågade 20 företagen var det bara ett företag som uppgav att de permitterat hållbarhetspersonal. I det specifika fallet handlade det om tre personer som fått korttidspermittering. Flera andra företag uppgav att de haft omfattande permitteringar, men att just hållbarhetspersonalen fick jobba på som vanligt.