ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
I samarbete med:

NYHETSBREV

Missa inget från Hållbart Näringsliv -
anmäl dig för vårt nyhetsbrev!

Vill du som hållbarhetsproffs ha daglig och fördjupad läsning finns vår omvärldsbevakning. Klicka här

Överklagande mot Preemraff i Lysekil

  • Foto: ADAM IHSE / EXPONERA, Adam Ihse

Naturskyddsföreningen har nu preciserat sitt överklagande av tillståndet till utbyggnad av raffinaderiet Preemraff i Lysekil, som föreningen lämnade in i november. 

Enligt Naturskyddsföreningen finns det inget hinder mot att stoppa utbyggnaden av klimatskäl, trots att verksamheten ingår i EU:s utsläppshandelssystem.

”Mark- och miljödomstolen har inte bedömt koldioxidutsläppen från Preemraff eftersom verksamheten ingår i EU:s utsläppshandelssystem. Men Naturskyddsföreningens miljöjurister har analyserat de EU-direktiv som styr utsläppshandelssystemet och kommit fram till att det är möjligt att avslå verksamheten med anledning av de extremt höga koldioxidutsläpp som den kommer att leda till”, skriver Naturskyddsföreningen.

Med utbyggnaden ökar koldioxidutsläppen enligt föreningen från 1,7 till 3,4 miljoner ton per år, vilket gör anläggningen till den största punktutsläppskällan i Sverige.

Naturskyddsföreningen vill i första hand att Mark- och miljööverdomstolen ska förbjuda verksamheten med hjälp av miljöbalkens stoppregel. I andra hand att den ska tidsbegränsa verksamheten.

“3,4 miljoner ton koldioxid motsvarar över 8 procent av utsläppen av koldioxid i Sverige under 2017. Om Preem AB ges tillstånd att fördubbla sina utsläpp kommer andra sektorer och industrier som redan minskat sina utsläpp att få ännu tuffare krav för att minska Sveriges totala klimatpåverkan. Det är orimligt att en enskild verksamhetsutövare, som ska tillverka fossila bränslen, får ett för all framtid gällande tillstånd”, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen, i en kommentar.

Klimat och hållbarhet hör till vår tids absoluta ödesfrågor. Hållbart näringsliv är en gemensam satsning från Dagens industri och systertidningen Aktuell Hållbarhet, där du som läsare får de senaste nyheterna. För att inte missa det viktigaste – anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies