1515

Öppna brevet till valberedningarna: ”Öka andel kvinnor i styrelserna”

Mångfaldsutvecklingen i börsbolagens styrelser är för långsam – det menar Kollegiet för bolagsstyrning. I ett öppet brev uppmanar de valberedningar att slopa ensidiga rekryteringar.

Foto:JANERIK HENRIKSSON / TT

Kollegiet för bolagsstyrning är missnöjda med utvecklingen av mångfalden i börsbolagens styrelser. Det går helt enkelt för långsamt. Därför uppmanar kollegiet nu börsbolagens valberedningar i ett öppet brev att göra något åt den ensidiga rekryteringen inför stämmosäsongen 2022.

– Vår bolagsstyrningskod säger att företagen ska eftersträva en jämn könsfördelning. Det är också viktigt med en mångsidigt sammansatt styrelse. Annars finns en risk för ett ensidigt perspektiv så att styrelsen missar viktiga frågor, det är därför vi tycker det är viktigt att titta på månsidighet och bredd, säger Björn Kristiansson, verkställande ledamot vid Kollegiet för svensk bolagsstyrning, till Aktuell Hållbarhet.

Redan 2014 gjorde kollegiet ett uttalade riktat till börsbolagen om att det borde vara minst fyrtio procent kvinnor i styrelserna till 2020. De största bolagen har nått målet, men inte de medelstora och mindre bolagen. 

– Att vi fokuserar just på kön beror på att det dels är enkelt att mäta, dels funnits lagstiftningshot både på EU-nivå och i Sverige. Vi vill helst hantera de här frågorna själva och undvika lagstiftning. Sen finns andra perspektiv som är lika viktiga men vi har inga mått för att en viss andel av styrelseledamöterna ska komma från exempelvis Asien eller Amerika, säger Björn Kristiansson.

Kollegiet för bolagsstyrning har en normgivande roll för svenska börsbolag och den svenska aktiemarknaden. Bland kollegiets huvudmän finns bland annat FAR, Svensk försäkring och Svenskt näringsliv.

Läs det öppna brevet här 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?